Bir Feza NASA'lı

Evvel uzay-zaman içinde, kuantum mekaniği ile Samanyolu Galaksisi içinde, kediler Schrödinger kutularında meraktan ölür iken, hadronlar çarpışır iken...

Pireler, birden bire, şimdi size saçma gelebilir ama ileride bir emeklilik fırsatı çıkabilir diye erkenden sigorta başlatmak için saç kesim eğitimi alıp berber olma yolunda ilerler iken, kadeveli fiyatları marketlerde tellallar değil hoparlörler çığırır iken, yapay zekâlar ortalıkta cirit atar iken, el elalemin uzay mekiğinde tıngır mıngır sallanır iken...

Memleketin birinde, vakit seçimlere yaklaşırken, o güne kadar yapılmamış bir işi başararak rakiplerine fark atmak isteyen birilerinin aklına fezaya çıkma fikri gelmiş. Hitaplarında dünyaya sert çıkışları ile bilinen bu birileri, "Aya önce sert iniş yapalım, ağırlığımızı hissettirelim, sonraki yıllarda yumuşak yumuşak ineriz" demiş ama o işlerin öyle kağıt üstünde planlandığı gibi kolay olmadığı hemen anlaşılmış. Bunlar, ileri seviyede teknik ve beceri isteyen projeler olduğu kadar maliyetleri de çıkılmak istenen yer kadar yüksekmiş.

"Ne yapalım, bir kere söylemiş bulunduk, ne yapıp edip o fezaya çıkmalıyız" demiş birisi. "Ay olması şart değil canım... En az 400 km yükseklikte yörüngede bir yer verin, huzur içinde bu iş çözülsün" diye de NASA'ya seslenmiş. Fezaya çıkmanın çarelerini düşünüp dururlarken, Musk'aları ile bilinen bir sihirbaz çıkagelmiş. "Siz bana bir gökkedisi verin, sihirli dokunuşumla onu bir fezaiye çevirir, kendisine roket ve kıyafet uydurur, fezaya bir şekilde onu gönderirim, siz yeter ki paradan haber verin hacı..." demiş. Teklif hoşlarına gitmiş gitmesine de "İyi de, kendi roketimizle, kendi imkânımızla çıkmadığımızda tepki görmez miyiz" diye tereddütleri yok değilmiş hani. "İlahi, dert ettiğiniz şeye bak" demiş eli Musk'alı adam, "NASA var ya NASA, onun bile roketi yok, sana bana ne oluyor"

Bayılmışlar milyonlarca akçeyi Musk'alıya. Kocaman bir balkabağını uzay mekiğine dönüştürmüş. Gökkedisi de, kafasında camdan bir fanus olan ışıltılı bir uzay kıyafeti olan astronot olmuş. "Ancaaak..." demiş Musk'alı, "Deney saati 13.00'ı gösterdiği anda sihir biter, adamınız yeryüzüne iner" Havası olmayan uzaya havalı gidiş için değer, vatandaşı sevindirmeye yeter diye düşünüp tamam demişler.