Jimmy Carter'ın çelişkili Filistin mirası..
Carter'ın yanlışı, Mısır ve İsrail arasındaki anlaşmalara Filistinlileri dahil etmemesiydi. "Filistin meselesi" Mısır'ın üç kez İsrail'le savaşa girmesinin sebebiydi. Carter, inisiyatifi Begin'in eline bırakmak gibi büyük bir hata yapmıştı. Begin istediğini almış, ancak Filistinlilerle ilgili olarak verdiği hiçbir sözü yerine getirmemiş, tam aksine yasa dışı yerleşimleri genişletmeye devam etmişti. Carter daha sonraları Begin'in kendisine yalan söylediğini sık sık hatırlatacaktı.
Carter, ABD'nin İsrail politikalarını sorgulama cesaretine sahipti. Ancak görev yaptığı dört yıllık dönemde yasa dışı yerleşimlerin genişletilmemesi için İsrail'e baskı uygulamaktan kaçındı. Diğer yandan ise ABD'nin İsrail'e askeri yardımlarının devam etmesini sağlamıştı.
Carter'dan önceki dönemde Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Dış İşleri Bakanlığı yapan Henry Kissinger "Filistin Meselesi"nin sözde çözümünü ABD'nin ipoteği altına girecek şekilde tasarlamıştı. "Camp David" Kissinger'ın taşlarını döşediği bu uğursuz patikada gerçekleşti. Kissinger ABD'nin "Filistin Kurtuluş Örgütü"yle görüşmeyeceğine dair İsrail'e söz vermişti. Oysa 1974'te BM Genel Kurulu "FKÖ"yü Filistin halkının meşru temsilcisi olarak tanımıştı. ABD'deki iki partili dış politika kabilesi de Kissinger'ın sinsi tasarımının muhafızlarıydı. "İsrail Lobisi"ne direnemeyen Carter hatasını anladığındaysa çok geç olmuştu. Carter'ı rahatsız eden vicdanıysa Filistin meselesinin çözüme kavuşturulması için çalışmaya sevk etmişti. Carter İsrail'in yerleşim politikalarına "Apartheid" tanısı koyan ilk Amerikalı liderdi. 2006'da "Filistin: Apartheid Değil Barış" başlığıyla yayınlanan kitabında Carter İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim politikalarını Güney Afrika'daki" Irkçı-Ayrımcı(Apartheid)" rejime benzetiyordu. Carter 2016'da Barack Obama'ya görev süresi sona ermeden Filistin devleti'ni resmen tanıması için adeta yalvardı. Carter, Obama'nın bunu yapması halinde diğer ülkelerin de iştirak edeceklerini, böylece Filistin'in "Birleşmiş Milletler"e tam üyeliğinin önünün açılacağına inanıyordu. Ne ki bu çağrılar Washington'daki sağır kulaklara hitap ediyordu. Eski Başkan Jimmy Carter'ın 2000'li yılların başlarında bölgeye giderek "FKÖ" ve" Hamas" liderleriyle görüşmeler yapması İsrail'i çok rahatsız etti. Carter Haziran 2009'da Gazze'de Hamas Hükümeti'nin Başbakanı İsmail Haniye ile de görüştü. Carter yaptığı açıklamada Gazze seyahatini çileden çıkarıcı ve utanç verici bir deneyim olarak niteliyordu. Carter'ın karşılaştığı manzara korkunçtu. Kuzeydeki binalar önce bombalanmış, ardından enkazları buldozerlerle kuma çevirilmişti. İsrail sınırı boyunca uzanan tarım alanlarıysa boştu. Çünkü İsrail bölgeye giren her canlıya ateş açıyordu. Carter açıklamasının devamında şöyle diyordu: