Nobel savaş ödülünün 1'incisi kime verilir

Nobel Barış Ödülü almayı hayal edenler böyle giderse 'savaş ve sonuçları' nedeniyle ödül verilse herkesin ilk aklına gelen isim olacak.

Yani en iyi film ödülü beklerken belki de tarihin en kötü filmini çekmiş olacak.

Ve Vietnam'dan ders almayanlar, Çin ve Rusya'yı hafife alanlar, 'İran'ı bitirdik' diyenler tarihe kara lekelerle geçecek.

ABD Başkanı Trump, İsrail'in 'hemen rejim değişir, sonucu çabuk alırız' söylemine çabuk inandı ve çıkması zor bataklığa düştü.

Bu bataklık Trump'ın Nobel Barış Ödülü hayalini de rafa kaldıracak türden. 1 aydır bombalamalar sürüyor. Ve her gün farklı mesajlar veriliyor.

Ve gidişat 'Nobel, savaş ödülü verse kime verebilir' diye kime sorarsanız sorun alacağınız yanıt 'Netanyahu ve Trump' olacaktır.

Bu dünyada yeni kriz yaratmanın hazin öyküsüdür.

Bu ayrıca dünya ekonomisi ile oynamanın, bölge huzursuzluğu yaratmanın, İslam ülkelerini birbirine düşürmenin başlangıcı da olacak. Ve belki de daha kötülerini göreceğiz.

Ve gelişmeler her günkü farklı çıkışlarıyla Trump'ın hayal dünyasını görmemizi de sağladı.

Görünen o ki hiçbir üst düzey yöneticisi kalmayan İran, bölgedeki ABD ve İsrail hedeflerini vurmaya devam edecek ve Hürmüz Boğazı tartışmalarını sürdürecek.

Herkesin sorduğu soru ise 'bu iş nerede bitecek'

Türkiye'nin uzun süredir yapmak istediği 'bölge sorunlarını bölge ülkeleri olarak çözelim' anlayışı egemen olmazsa bölge ülkelerinde de bu çatışmalar, krizler bitmeyecek gibi.

Bu süreçten Suudi Arabistan'ın, Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Katar'ın, Irak'ın, İran'ın ve birçok bölge ülkesinin ders alıp yeni dünya düzenine göre davranması gerekiyor.

Demek ki neymiş

- Uçak gemileri de vurulurmuş

- Vietnam'da alınmayan dersler tekrar yaşanabilirmiş

- İsrail de vurulabilirmiş. Demir Kubbe geçilirmiş

- Her ülkedeki ABD üsleri vurulabilirmiş. ABD o ülkeleri koruyamazmış

- Dubai'nin de modası geçebilirmiş. Sosyal medyada Dubai görüntüleri bitermiş

- Her ülkede birkaç günde ayaklanma çıkarılıp sonrasında darbe yapılıp hemen rejim değiştirilemezmiş

- Bütün yönetimi öldürsen de o füzeler sana gelmeye devam edebilirmiş.

Avrupa ne halde

Avrupa şaşkın, ne yapacağını bilmiyor.