'Haftada bir marketlere gidiyorum'

Fahiş fiyat ve karaborsacılar için zemin kalmayacağını vurgulayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Marketleri her gün denetliyoruz. Ben de haftada bir marketlere gidiyorum. Piyasanın başıboş olmadığını denetimlerin yapıldığının farkındalar" dedi.

Bakü - Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile fahiş fiyat, fırsatçılık, stokçuluk, karaborsacılık ve vurgunculuk ile mücadeleyi konuştuk.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki sohbetimizde Bakan Bolat 2023'te yaşananları ve 2024 hedeflerini anlattı.

2024'teki denetimlerin çok farklı olacağını belirten Bakan Bolat, "Ticaretin normal kurallara dönmesi lazım. Artık fırsatçılık ve karaborsacılığa asla geçit vermeyeceğiz. Herhangi bir ücret artışının daha adını duyar duymaz zamma yeltenmek fırsatçılıktır. Buna şiddetle karşıyız. Gerekenleri yapacağız" diyor. Marketlerin her gün denetlendiğini kaydeden Bakan Bolat, kendisinin de haftada 1 gün marketlere gittiğini söyledi. Bakan Bolat, "Denetimler hız kesmeden 2024'te de devam edecek" vurgusu yaptı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Fahiş fiyat uygulayan ve fırsatçılık yapan marketlere yönelik kararlı mücadele edeceklerini dile getiren Bakan Bolat, Milliyet'e şu mesajları verdi:

FIRSATÇILIK VE KARABORSACILIĞA ASLA GEÇİT VERMEYECEĞİZ: (Fahiş fiyat ile mücadele) Hükümetimiz enflasyonla mücadele konusunda büyük çaba içinde. Bizim de görevimiz sektörlerle alakalı gerekli düzenlemeleri yapmak, denetimleri yapmak. Fahiş fiyat, stokçuluk, vurgunculuk, karaborsacılık yapanlarla mücadele etmek. Gerekli idari yaptırımları uygulamak. Bu çalışmalarımızda da olumlu sonuçlar görüyoruz. Birçok sektörde devletin denetimleri işe yaradı. Ticaretin normal kurallara dönmesi lazım. Artık fırsatçılık ve karaborsacılığa asla geçit vermeyeceğiz.

ENFLASYON DÜŞTÜKÇE RAYINA OTURACAK: (Fırsatçılara 2024 mesajları) Enflasyon düştükçe her şey rayına oturacak. Artık fahiş fiyat ve karaborsacılar için zemin kalmayacak. Marketleri her gün denetliyoruz. Bu 2024'te farklı şekilde ve artarak devam edecek. Ben de haftada bir marketlere gidiyorum. Son aylarda indirim kampanyaları var. Piyasanın başıboş olmadığını denetimlerin yapıldığının farkındalar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

TİCARET DÜNYASI DİKKATE ALSIN: (Asgari ücret artışı ve yeni yılda yaşanabilecek fahiş fiyat artışları) Herhangi bir ücret artışının daha adını duyar duymaz zamma yeltenmek fırsatçılıktır. Buna şiddetle karşıyız. İş ve ticaret dünyasının da bu noktayı dikkate alması lazım. Bizim sektörel denetlemeler yapma görevimiz var ve bunları yapıyoruz. Otomotivde, emlakta, tekstilde, gıda ürünlerinde diğer bakanlıklarımızla koordineli olarak çalışıyor ve bu denetlemeleri yapıyoruz. Denetimlerimiz hız kesmeden devam edecek.

DIŞ TİCARET İYİYE GİDİYOR: (İhracat hedefleri) Dünya ticareti için iyi bir yıl değildi ama biz mal ihracatımızı artıracağız, hizmet ihracatımızda büyük bir artış var. 2023 yılını iyi bir şekilde kapatacağız. İthalatımızı azaltmaya çalışıyoruz. Hizmet ihracatımızda olumlu bir atak içindeyiz. Cari işlemler açığımızı geriletmeye başladık. İnşallah 45 milyar dolar seviyesine çıkacak yıl sonunda. Dünya ticaretinin böylesine kötü olduğu bir yılda Türkiye olarak yaşadığımız deprem felaketine rağmen ve seçim yılı olmasına rağmen dış ticaret alanında iyi gidiyoruz.