Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi

31 Mart yerel seçimleri yeni bir siyasi denklem ortaya çıkardı.

1984 yerel seçimleri ANAP iktidarının yerele damgasını vurmasıydı. 1989 yerel seçimleri ise ANAP'ın uyarıldığı, SHP'nin önünün açıldığı seçimler oldu.

SHP bu şansı iyi değerlendiremedi. 1989 seçimlerinde yüzde 28'e çıkan oyları HEP'le yaptıkları ittifak nedeniyle 1991 seçimlerinde yüzde 20'ye geriledi.

REFAH'A AÇILAN KREDİ

1994 yerel seçimlerinde halk Refah Partisi'ne şans tanıdı. Tayyip Erdoğan İstanbul'da Melih Gökçek Ankara'da belediye başkanı seçildi. Refah Partisi ayrıca Diyarbakır, Erzurum, Konya, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş gibi çok sayıda büyükşehir ve il belediye başkanlıklarını kazandı.

Refah Partisi yerel yönetimlerde açılan krediyi çok iyi değerlendirdi. Refah Partisi 1995 seçimlerinde yüzde 21.4 oy oranı ile birinci parti oldu. 158 milletvekili ile parlamentoya girdi. Erbakan'ın başbakanlık yolu açıldı. AK Parti iktidarının tohumları o zaman atıldı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2004 yerel seçimleri ise 3 Kasım 2002'de tek başına iktidar olan AK Parti'nin yerel yönetimlere damgasını vurmasıyla sonuçlanmıştı.

31 MART YEREL SEÇİMLERİ

ANAP 1989 yerel seçim sonuçlarını, SHP 1991 seçimlerini doğru değerlendiremedi. Ama Refah partisi 1994 seçimlerinde açılan krediyi iyi kullandı. Bu seçimler sıradan seçimler değildi. 31 Mart 2024 seçimleri de onlardan biri. Büyük siyasi kırılmaların yaşandığı bir seçim oldu. O nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Seçimden gereken dersleri çıkaracağız" demesi önemli. Seçmenin sandıkta verdiği mesajı aldık diye konuşması yerinde. Seçimden sonra yapılan ilk MYK toplantısında parti üst kademesini göstererek "Başta ben olmak üzere bu masanın etrafındaki herkes bu sonuçlardan sorumlu" diye konuşması önemli. Erdoğan'ın, "Kan ve ruh kaybı"ndan söz etmesi değerli.

GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden bu yana yaptığı özeleştirilerle gömleğin ilk düğmesini doğru ilikledi. Teşhisi doğru koydu. Tedavi için teşhisin doğru konması hayati derecede önemli.

Şimdi millet sandıkta verdiği mesajın gereğinin yerine getirilmesini bekliyor.

AK Parti sandıktan çıkan sonuçların gereğini yerine getirirse millet 2028 seçimlerinde desteğini sürdürebilir. Yok tersi olursa o zaman başka bir siyasi iklim ortaya çıkar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

KOMİSYON ÇALIŞMALARI

Seçim yenilgisinin ardından AK Parti'de önce partinin en yetkili karar organı olan MYK toplantısı yapıldı. Ardından da strateji heyeti bir dizi toplantı yaptı.

Seçim sonuçlarının masaya yatırılıp, nerede yanlışlar yapıldığını, seçim yenilgisinin nedenlerini araştırmak üzere 4 komisyon kuruldu.

STRATEJİ HEYETİ İLE SETA

Bu komisyonlarda bir bakan, bir genel başkan yardımcısı ve bir akademisyen yer alacak. Strateji heyetiyle irtibatlı olarak çalışacak olan komisyon çalışmalarını düşünce kuruluşu SETA koordine edecek.

SETA'nın yürüteceği çalışmaların sonucunda seçim sonuçlarının röntgeni çekilecek, MR'ı çıkarılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özeleştirisinden sonra bu ikinci doğru adım oldu. Gömleğin ikinci düğmesi de doğru iliklendi. Ardından sıra yapılacaklara gelecek. Parti yönetiminde ve kabinede yapılacak olan değişiklikler bunun bir ayağını oluşturuyor. Ama bu yetmez. Çünkü AK Parti çok köklü bir sorunla karşı karşıya.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

OPTİMAR'IN ARAŞTIRMASI

Optimar'ın seçimlerden hemen sonra yaptığı araştırma bu açıdan önemli uyarılar içeriyor.

Ankete katılanlara, "Sizce 31 Mart yerel seçimlerinin verdiği en temel mesaj nedir" diye sorulmuş.

Birinci sırada yüzde 33.3'le AK Parti'ye yanıtı verilmiş. Onu yüzde 21.5'le ekonomik kriz takip ediyor. Yönetimin değişmesi yüzde 19.5'le üçüncü sırada gelirken, bu seçimlere damgasını vuran emekliler yüzde 5.5'le dördüncü sırada.

En son sırada ise yüzde 0.8'le CHP'nin başarısı var. Halkımız CHP'nin başarısından dolayı değil AK Parti'yi uyarmak için muhalefete yöneldiğini gösteriyor.

İLK SIRADA EKONOMİ

Optimar, "Sizce bugün Türkiye'nin en önemli sorunu nedir" diye sormuş. Tahmin edeceğiniz üzerine ekonomi çıkıyor. Ama ezici bir oranla 'Ekonomi' diyenler yüzde 60.6'yla ilk sırada gelirken, onu yüzde 6.1 ile Suriyeliler ve düzensiz göçmenler takip ediyor.