Trump'ın, Erdoğan'a söylediği o cümle neydi

Sıcak gündemde Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması konusu var. Dünkü yazımda ve CNN Türk'te Ekrem İmamoğlu gözaltında olması nedeniyle bana cevap verecek imkânlara sahip olmadığı için gözaltı durumu netleşene kadar İmamoğlu'nu eleştirmeme kararı aldığımı açıklamıştım.

Siyasi birçok sonuçları olacak bu olaya ilgisiz kalmam düşünülemez. Ekrem İmamoğlu'yla ilgili süreçleri yorumlamadan, kulisleri aktarmadan önümüzdeki dönemin siyasi gelişmelerini değerlendirmek mümkün olmaz. Ama ben kararımın arkasında durmaya devam edeceğim. Ekrem İmamoğlu'nun gözaltındaki durumu netleşene kadar eleştirmeyeceğim. Gözaltı durumu netleştikten sonra siyasi sonuçlarını değerlendirmeye devam edeceğim.

SİZİNLE ÇALIŞACAĞIZCÜMLESİ

Ama bölgesel gelişmelere ışık tutacağına inandığım önemli bir kulisi paylaşmak istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki telefon görüşmesinde önemli bir cümle yer alıyor.

Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Bölgesel politikalarımızda sizinle çalışacağız" diyor.

ABD Başkanı ayrıca Ankara'ya yeni büyükelçi atadığını ve başka birisine gerek duymadan onunla irtibat kurulduğu takdirde hızla iletişime geçileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Trump'ın Ankara'ya atadığı büyükelçi Thomas Barrack'ın bizim tarihimizle ilişkili bir geçmişi var. 1900 yılında Lübnan'ın Zahle kentinden ABD'ye göç eden Lübnanlı Hıristiyan bir ailenin torunu. Yani ailesinin kökleri Osmanlı vatandaşlığına dayanıyor.

TRUMP'IN TAAHHÜDÜ

Dünya Trump etkisiyle 9 şiddetindeki bir depremle sarsılıyor. Başta bölgemiz olmak üzere dünya yeniden dizayn ediliyor. Böylesine önemli bir geçiş sürecinde ABD Başkanı Trump'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Bölgesel politikalarımızda sizinle çalışacağız" taahhüdünde bulunması önemli.

Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gücünü hep teyit eden bir lider. "Erdoğan çok akıllı ve güçlü bir lider. İyi anlaştığım biri" demişti. İlk başkanlığı döneminde Fox Friends programına canlı yayında bağlanıp, "Erdoğan gibi yabancı liderler birinci sınıf satranç oyuncusu. Geçen hafta dünya liderleri benden Erdoğan'ı aramamı rica etti" diye açıklamada bulunmuştu.
Yeni dönemde lider diplomasisi ön planda olacak. İşte Trump ile Putin, telefonla Ukrayna'nın kaderini belirliyorlar. Dünyanın yeniden şekillendiği bir dönemde Erdoğan ile Trump arasında doğrudan diyaloğun olması önemli bir fırsat.

Haberin Devamı

SURİYE'DEKİ KAZANIMLAR
Biz iç siyasete kafamızı gömdüğümüz için Suriye'deki devrimi hak ettiği şekilde değerlendiremedik.

Erdoğan'ın bir hamlesiyle dengeler değişti.

1. Türkiye düşmanlığı üzerine kurulu olan Baas rejimi yıkıldı. Türkiye düşmanı olan Esed kaçtı.

2.Hafız Esed'in Türkiye'yi yıpratmak için hamilik yaptığı ve 50 yılımıza mal olan PKK-YPG'nin Suriye'deki zemini ortadan kalktı.

3. ABD'nin Irak'tan başlayıp Akdeniz'e kadar uzanan "terör devleti" planları çöpe atıldı.

4. İran'ın yıllardır inşa ettiği Şii hilali çöktü.

5. Rusya'nın sıcak denizlere inme rüyası sona erdi.

6. Suriye'de Türkiye'ye dost olan bir yönetim işbaşına geldi.

Sadece bu kazanımlar dahi tarihi bir devrim olduğunu göstermez mi

Haberin Devamı

Şimdi bu kazanımların gerçekleşmeye başladığı bir döneme girdik. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve Mazlum Abdi arasında varılan anlaşmayı kastediyorum.

Biden yönetimi Türkiye ile ilişkileri bozma pahasına PKK-YPG'yi Suriye topraklarında tutma politikasını izliyordu. Ancak Trump yönetiminin koruma çabası içinde olmaması dahi, Mazlum Abdi'nin Şam'a giderek imza atmasını sağladı.

Ankara'daki değerlendirmeler, PKK-YPG'nin Suriye ordusuna entegrasyon sürecine Amerikalıların desteği olamayacağı yönünde.

SURİYE'DEKİ TABLO

PKK-YPG açısından tablo şöyle özetleniyor.

1. Suriye'deki PKK-YPG'ye kaynaklık eden kök örgüt olan PKK'nın anlamı kalmadı. Örgüt lideri, "Ömrünü benzerleri gibi tamamlamış ve feshini gerekli kılmıştır" demişti.

Haberin Devamı

2.