Terörle mücadele milletle müzakere

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son dönemlerin en radikal çıkışını yapan MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye destek açıklaması yapacağı günler öncesinden belli olduğu için AK Parti Grubu her zamankinden daha kalabalıktı. Başka şehirlerde yaşadıkları halde eski bakan ve milletvekillerinden de gelenler vardı.

Erdoğan beklendiği gibi Bahçeli'ye destek açıklaması yaptı. Ama ondan öte yeni sürecin çerçevesini çizdiği tarihi bir konuşma yaptı. Süreci sağlam bir zemine oturttu.

KÜRT'ÜN DETÜRK'ÜN DECUMHURİYETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet'in 101. yıldönümü üzerinden kapsayıcı, kucaklayıcı bir Cumhuriyet tarifi yaptıktan sonra, "Bu Cumhuriyet, Türk'ün de Cumhuriyeti'dir; Türk'ün olduğu kadar elbette Kürt'ün de Cumhuriyeti'dir" dedi. Sonra sözü kendi dönemlerine getirdi. Kürtçe kaset dinlemenin yasak olduğu, OHAL uygulamalarının devam ettiği bir dönemde iktidar oldu AK Parti.

"Hak ve özgürlükleri genişletme konusunda en büyük adımları biz attık. Bunu yaparken dedik ki terörü ve terörün ürediği bataklığı kurutacağız; eşzamanlı olarak kardeşliği büyüteceğiz. Aradan geçen 22 yıl boyunca aynı minvalde, aynı istikamette sarsılmadan yürüdük, yürüyoruz. Türk ile Kürt'ün kardeşliğini büyütmek için, ne yapılması gerekiyorsa, nasıl yapılması gerekiyorsa, hemen hepsini yaptık, denedik, tecrübe ettik" dedi.

DUVAR

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Erdoğan'ın devamındaki cümlesi çok manidardı. "Fakat her seferinde karşımıza bir duvar, bir ihanet, bir alçaklık çıktı. Sorundan beslenenler, sorunun çözülmesine engel oldular. Terörden beslenenler, terörün bitmesini istemediler. Şiddetten nemalananlar, şiddetin sona ermesine rıza göstermediler.

Kardeşliğin pekişmesiyle, Türkiye'nin her alanda büyüyeceğini görenler kardeşliğin önüne set çektiler, tuzaklar kurdular, gizli aparatlarını harekete geçirdiler. Emin olun, çok bedel ödedik, çok hayal kırıklığı yaşadık, çok ihanet gördük, hatta kelimenin tam anlamıyla sırtımızdan hançerlendik" diye konuştu.

ECEVİT DEDUVAR DEMİŞTİ

Bu "duvar" metaforu çok önemlidir. Ecevit'le bir röportaj yapıyordum. Suikastlara maruz kalmış bir liderdi. Başbakan olduktan sonra neden bu suikastları aydınlatmadığını sorduğumda, "Gittim gittim. Karşıma bir duvar çıktı. Duvarın ötesine geçemedim" demişti.

O duvar başbakanların dahi ötesine geçemediği bir duvardı. Gladio'nun duvarıydı. Derin devletin duvarıydı. Kürt sorunun çözümünde de Erdoğan yine benzer bir duvardan söz etti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

SABOTE ETTİLER

Erdoğan, 2005 yılında "Kürt sorunu benim sorunum" diyerek tarihi açılımı başlattıktan sonra gittiği Diyarbakır'da PKK'nın siyasi uzantısı kepenkleri kapatıp günlerce çöpleri toplamayıp, insanları sokağa çıkarmamıştı. Erdoğan, "Baldıran zehri içme pahasına bu sorunu çözeceğim" dediği ikinci çözüm sürecini ise hendek savaşları, Kobani olayları ve Kandil'in tek yanlı ateşkes bitti savaş süreci başladı açıklamaları ile sabote ettiler.

SİYASİ HAYATINITAÇLANDIRMA

Erdoğan'ı diğer liderlerden farklı kılan bir özelliği var. İnandığı değerler uğruna mücadele etmekten vazgeçmiyor.
Yeni sürece ilişkin bir ahitte bulundu. "Türkiye'nin ve milletimizin aydınlık geleceği için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaktan asla geri durmadık, durmayacağız. Çünkü bu, bir dönemin, bir kesimin değil topyekûn nesillerin hayatını etkileyecek önemde bir meseledir. Allah'ın izniyle, Rabbim ömür ve fırsat verirse bu meseleyi ülkemizin gündeminden tamamen çıkartarak, millete hizmetle geçen 40 yıllık siyasi hayatımızı taçlandırmak niyetindeyiz" dedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BAHÇELİ'YE ŞÜKRANLAR
Erdoğan
'ın Bahçeli'ye vereceği destek merak ediliyordu. Erdoğan destek ötesi bir şey yaptı.

"Terör belası başta olmak üzere kronik sorunlarımızı çözmek, kardeşliği pekiştirmek, Türkiye'yi 'kardeşlik ekseninde' büyütmek için, bugün önümüze bir kez daha bulunmaz bir imkân çıkmıştır. Buradan, Cumhur İttifakı'ndaki yol arkadaşımız, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'ye, tüm MHP camiasına, grubum adına, aziz milletimiz adına, selam ve şükranlarımı tekrar ifade ediyorum" diye seslendi.

BAHÇELİ'NİN FARKI

Ama Erdoğan'ın özellikle Bahçeli'nin şahsına yönelik bir değerlendirmesi vardı ki bu süreçte altı çizilmesi gereken bir noktaydı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Devlet Bey tavır, konuşma, söylem ve siyasetiyle, feraset ve tecrübesiyle, cesur çıkışlarıyla, akıl dolu cümleleriyle, daima tarihe not düşen, tarihe istikamet çizen bir liderdir" dedi.

MHP Genel Başkanı olarak, Öcalan'la ilgili o çağrıyı yapabilmek için Erdoğan'ın tarif ettiği bir lider olmak gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bahçeli'nin son çağrısının bu çerçevede okunması gerektiğini söyledi.

VÜCUDUNU