BAŞLIKTA yer alan soruya aranızdan "Otokar, bırakın Atatürk fotoğrafını açmayı, standın bir köşesinde Atatürk büstü bile koymuştur" yanıtını verecekler çıkacaktır.
Söz konusu Suudi Arabistan olunca, bir de üstüne üstlük fuar Riyad'da yapılınca Ali Koç'un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Otokar'la ilgili soruya ben de aynı cevabı vermek isterdim. Zaten bu sorunun cevabını merak ettiğim için Riyad'daki Savunma Fuarı'nı mercek altına aldım.
SÜPER KUPA MAÇI
Bu merakımın nereden kaynaklandığını az çok tahmin etmişsinizdir. 29 Aralık'ta Riyad'da Fenarbahçe ve Galatasaray Süper Kupa maçı oynayacaktı. Cumhuriyet'in yüzüncü yılı olması nedeniyle sosyal medyada maçın Suudi Arabistan'da oynanmaması yönünde kampanya başlatılmıştı. Fenerbahçe Divan Kurulu maçın Riyad'da oynanmaması yönünde karar almıştı.
ERDOĞANİSTİYOR ALGISI
Tartışmalar kısa sürede farklı bir mecraya taşınmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suud yönetimine jest yapmak istemesi nedeniyle iki takımımız iktidarın baskısıyla Süper Kupa maçını Riyad'da oynamak zorunda bırakılıyor gibi bir hava oluşturulmuştu.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıERDOĞAN SICAKBAKMAMIŞ
Oysa eski milli futbolcularımızdan Rıdvan Dilmen'in tanıklığı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, maçın Suudi Arabistan'da oynanmasına sıcak bakmadığı ortaya çıkmıştı. Erdoğan'ın, Mehmet Ekşi'ye, "Bu iş nereden çıktı" diye sorduğu anlaşılmıştı. Oysa algı tam tersi yönündeydi.
ALİ KOÇ SUUDİARABİSTAN'ASICAK BAKMIŞ
Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi Azerbaycan, Almanya, İngiltere, Katar ve Suudi Arabistan'ı önermiş. İngiltere ve Almanya teklife sıcak bakmamış. Azerbaycan para veremeyeceğini bildirmiş ama maçın oynanmasını istemiş. Ali Koç, Katar yerine Suudi Arabistan'a sıcak bakmış. Kendisi de katıldığı bir televizyon programında bunu itiraf etti.
TAKIMLAR RİYAD'DA
Ağustos ayından itibaren devam eden tartışmalar hiç yaşanmamış gibi takımlarımız maçı oynamak için Riyad'a gitti. Maçın oynanacağı 26 Aralık Cuma günü öğleden sonra binlerce taraftar stadyumda yerini almaya başladı. Maç Riyad'da oynanacaktı ama provokasyonun ilk sinyalleri Türkiye'den verilmeye başlandı. 'Şeriatçı Suud rejiminin İstiklal Marşımızın okunmasına, Türk Bayrağı'nın açılmasına izin vermediği, takımlarımızın da bunu protesto ederek maça çıkmayacakları' haberleri yayılmaya başladı. Maç saati yaklaşırken Riyad'da bir hareketlilik başladı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, maça Atatürk tişörtü ve "Yurta Sulh Cihanda Sulh" yazan pankartlarla çıkacaklarını bildirdi. Ali Koç, Atatürk baskılı tişörtleri Türkiye'den hazırlatıp götürmüş. Galatasaray ise bu teklifle Suudi Arabistan'da karşılaşınca o da geri kalmamak içinAtatürk'lü tişörtlerini Riyad'da bastırmak zorunda kalmıştı. Galatasaray da, "Ne Mutlu Türküm diyene" pankartını seçmiş.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıSÜPER KUPA KRİZİ
Suud yönetimi daha önce mutabık kalınan hususların yerine getirileceğini belirtip Atatürk tişörtüyle maça çıkılmasına izin vermedi. Sonucunu biliyorsunuz. Süper Kupa maçı, süper krize dönüştü.
TÜRKİYE SUUDİARABİSTAN İLİŞKİLERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tanımıyla "28 Şubatvari oyunlar oynanması" nedeniyle Riyad'daki maç oynanmadı. Ali Koç'un neden olduğu krizin Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilere zarar verme tehlikesi doğdu.
NEDEN ANLATTIM
Bunları sadece üzerinden uzun bir süre geçtiği için anlatmadım. Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkileri Kaşıkçı cinayetinden sonra bozulmuştu. Bu durum ticari ilişkilerimize de yansımıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazandıktan sonra ilk ziyaretini Suudi Arabistan'a yapmasıyla birlikte ilişkilerimiz düzeldi. Ali Koç'un neden olduğu krizin gelişmekte olan ilişkilere zarar vermesinden endişe edildi.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıKOÇ GRUBUNUNSUUDi ARABİSTAN'LA