Hangi Trump'a inanalım
ABD Başkanı Trump, İsrail-İran savaşında yaptığı birbirine zıt açıklamalarla dünyayı mesaj manyağı yaptı.
Barıştan söz ettiği gün İran'ı vurdu. İran'ın Katar'daki Amerikan üssünü vurduğu saatlerde ise "Tebrikler. Dünya için barış zamanı" diye şaşırtıcı bir çıkış yaptı.
24 saat içinde üç farklı mesaj verebilen bir lider Trump.
İran'da önce rejim değişikliği istedi. "Rejim değişikliği ifadesi diplomatik olarak sorunlu olabilir ama İran mevcut haliyle potansiyelini gerçekleştiremiyorsa neden daha farklı - hatta daha güçlü- bir İran olmasın MİGA !!!" diye paylaşım yaptı.
Şimdi ise "İran'da rejim değişikliği görmek istemiyorum. Rejim değişikliği kaos yaratır" diyor.
Hangi Trump'a inanacağız diyeceksiniz. Hiçbir Trump'a inanmayalım. Trump'ın söylediklerine değil yaptıklarına odaklanalım derim.
TRUMP'LA DOSTLUKTÜRKİYE'NİNMENFAATİNE Mİ
Uluslararası ilişkilerde ebedi dostluk ve düşmanlıklar yoktur. Menfaatler vardır.
Haberin DevamıTrump'ı eleştirebiliriz. Gazze politikasını, İran'ı vurmasını, İsrail'le ilişkilerini, Ukrayna'daki yaklaşımını yanlış bulabiliriz. Ama önce Türkiye'nin menfaatleri.
Suriye konusunda, PKK ile mücadele konusunda ve baş belamız olan CENTCOM'un, Ortadoğu politikalarına karşı Trump, bize en yakın Amerikan başkanlarından biri.
Bunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la olan ilişkilerinin payı elbette ki büyük. Trump her defasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan övgüyle söz ediyor. Erdoğan da "Dostum Trump" diyor.
ERDOĞAN-TRUMPİLİŞKİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kimi zaman 24 saat içinde iki kez görüşen Trump.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump'ın yanında ayrı bir yeri olduğu anlaşılıyor. Netanyahu'nun yüzüne "Erdoğan benim dostum" dedi. "Erdoğan çok akıllı ve güçlü bir lider. İyi anlaştığım biri" ifadesini birkaç kez kullandı.
"Suriye'nin anahtarı Türkiye'nin elinde olacak" diyen de yine Trump'tı. "Bölge politikalarında sizinle çalışacağız" mesajını gönderdi. Bunları neden hatırlatıyorum
Bizim ABD ile çok önemli işlerimiz var. Caatsa yaptırımlarının kaldırılması, F-35 projesine geri dönüş, F-35 ve F-16 uçaklarının alınması, ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması ve PKK'nın tasfiyesi gibi. Trump'ın, Türkiye konusundaki olumlu yaklaşımı sahada Centcom'un, SDG-PKK ve YPG ile ilişkilerine dahi yansıyor. Ayrıca yeni Suriye'nin ayağa kaldırılması, Gazze'de devam eden katliamın durdurulması ve Rusya-Ukrayna savaşındaki arabuluculuk rolümüz gibi.
Haberin DevamıSon bir cümle. Bölgemiz yeniden şekillendirilirken Trump'la ilişkilerimizin iyi olması ülkemizin lehine.
ERDOĞAN'INGÜÇLÜ LİDERLİĞİ
Bölgemiz yeniden şekillendirilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi güçlü bir liderimizin olması ve Erdoğan'ın uluslararası kredisinin yüksek olması da yine Türkiye'nin en önemli avantajlarından biri.
Ülkemiz CHP'yi yönetemeyen Özgür Özel'in elinde olsaydı vay halimize.
İRAN POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ
İsrail ve ABD saldırırken, İran'ı eleştiremezdim. Zaman İsrail karşısında İran'ı destekleme zamanıydı.
Ama İran'a sorgulama yapma zamanıdır.
İran, politikalarını gözden geçirmeli
İran, Şii yayılmacılığını esas aldı. Komşularına devrim ihracına soyundu.
Haberin DevamıTÜRKİYE İLE REKABET
Bir eliyle Lübnan'ı diğer eliyle Suriye'yi kontrol etti. Irak'ı karıştırdı. Suudi Arabistan'ı, Yemen'i hedef aldı. Irak ve Suriye'de iç savaşı kışkırttı. Irak ve Suriye'de Türkiye ile rekabete girdi.