Amerika'nın utanç günü

4TEMMUZ ABD'nin bağımsızlık günü. 23 Kasım Şükran günü. 19 Haziran köleliğin kaldırılmasının kutlandığı gün.

ABD'nin yeni bir günü daha oldu. 24 Temmuz utanç günü.

Çocuk katili, Gazze katliamcısı, soykırımcı, terörist, günümüzün Hitler'i olan Netanyahu 24 Temmuz'da ABD kongresinde onur konuğu olarak konuşturuldu.

ALKIŞLAR NE İÇİN

1 saat süren konuşması boyunca tam 72 kez ayakta alkışlandı. Her 40 saniyede bir ayağa kalkıp alkışladılar. Kongre salonuna girerken 3 dakika 40 saniye boyunca alkışlar dinmedi. Netanyahu dahi, "Burada alkışlamayın" demek durumunda kaldı. Kongre üyeleri öyle coşkuluydu ki, kendilerinden öyle geçmişlerdi ki, sanki bir toplu ayin içerisinde gibilerdi.Netanyahu'yu dahi dinlemediler, ayağa kalkıp alkışlamaya devam ettiler.

SUÇ ORTAKLIĞI

Neyi alkışladılar Bir saatte bir, 4 çocuğun, 72 kadının öldürülmesini alkışladılar. Şimdiye kadar 40 bini aşkın insanın katledilmesini alkışladılar. Böylece ABD'nin, Gazze'deki katliamın suç ortağı olduğu tescillendi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Artık Amerika'nın sembolü olan Özgürlük Anıtı'nı yıkıp yerine, elleri kanlı bir utanç anıtı dikerler.

SEN NE MUHTEŞEMBİR İNSANSIN

Amerikan Kongresi üyeleri katil Netanyahu'yu alkışlarken ben de "Savaş suçlusu" pankartı açan ABD Kongresi'nin Filistin asıllı tek temsilcisi olan Rashida Tlaib'i alkışlıyorum. Rashida Tlaib sen ne muhteşem bir insansın.

Kendi açından küçük ama insanlık adına büyük bir iş yaptın. Gazze'de katledilen çocuklar, kadınlar, masum insanlık adına büyük bir iş yaptın. Karanlıkta yakılan bir meşale gibisin.

NAZİ SELAMI VERMEDİ

Hitler'in savaş gemisine Nazi selamı vermeyen tek kişi olan August Landmesser gibisin. O gün Nazi selamı verenler Horst Wessel savaş gemisine değil insanlığın yüz karası olan bir soykırıma selam duruyorlardı.Küçük bir tavırdı belki ama August o gün Nazi selamı vermeyerek bir insanlık suçuna ortak olmadı.

Rashida Tlaib'in yaptığı eylem de o denli önemliydi. Karanlıkta yakılan bir mum gibi.

AVRUPA KONSEYİ RAPORTÖRÜ NE YAZMIŞ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti MKYK'da yargıyla ilgili olarak şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında kapsamlı bir sunum yapıyor. Yılmaz Tunç, "Onarıcı Adalet" düzenlemesi üzerinde duruyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YARGI REFORMUGEREKLİ

Hukuki standartlarımızı yükseltmek için, yargı reformu gerekli. Meclis'te 9'uncu Yargı Yaketi görüşülüyor. Bu uzun bir yürüyüş. Ama en çok da zihniyet değişimine ihtiyacımız var. "En iyi kanunlar, kötü uygulayıcıların elinde zalim, en kötü kanunlar iyi uygulayıcıların elinde adildir." Bizim en çok yapılan düzenlemelerin yargı kararlarına yansımasına ihtiyacımız var. Türkiye, AİHM süreciyle birlikte yargı reformunda önemli ilerlemeler sağladı. Ancak uygulamada arzu ettiğimiz seviyeye ulaştığımız söylenemez.

DENETİM ALTINDAYIZ

Türkiye, Avrupa Konseyi'nde denetim altında olan ülkelerden biri. Rusya, ihraç edildi.Azerbaycan, Arnavutluk, Ermenistan, Gürcistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Ukrayna, Moldova ile birlikte denetim mekanizmasına tabi ülkelerden biriyiz. Avrupa Konseyi'nde durumumuz sıkıntılı. Ekonomide nasıl kara parayı aklamayla ilgili gri listeden çıktık; hukukta aynı anlama gelen Avrupa Konseyi'nin denetim mekanizmasından da çıkacak adımlar atmak durumundayız.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

RAPORTÖRÜN RAPORU

AKPM Denetim Komisyonu Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach, haziran ayında Türkiye'deydi. Türkiye'ye karşı önyargısız birisi olarak gösterilen Stefan Schennach'ın raporunun çok iç açıcı olmadığını söyleyeyim.