ABD'nin Suriye'deki PKK planı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in karşılıklı açıklamaları ve son olarak Erdoğan'ın Esed'i Türkiye'ye davet edeceği yönündeki sözleri gözleri Erdoğan-Esed görüşmesine çevirdi.

Daha önce iki liderin görüşmesi gündeme gelmişti. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerinin iyileşmesi ve Erdoğan ile Sisi görüşmesinden sonra Putin, inisiyatif alıp Esed'le görüşmenin mimarı olmak için devreye girmişti. Ama İran buna engel olmuştu.

SORUN YUMAĞI

Erdoğan-Esed görüşmesi için umutlar yeşeriyor ama Suriye'de sorunlar çok büyük. Suriye, süper güçlerin oyun alanı. Bir yandan vekalet savaşları diğer yanda Suriye'nin geleceğinde yer almak için verilen mücadele nedeniyle ülkede tam bir dehşet dengesi yaşanıyor. Ama bir yerden başlamak gerekiyor.

DEHŞET DENGESİ

Yumağın ucunu bir yerden çekmek gerekiyor. Dehşet dengesini, fırsat penceresine çevirmek gerekiyor. Esed'in önünde iki yol var. Ya dehşet dengesi devam edecek ya da hızla normalleşme süreci başlayacak. Irak bu tercihi yaptı, kazançlı çıktı. Irak'ta iç savaş değil, Kalkınma Yolu Projesi konuşuluyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İSRAİL TEHDİDİ

Ayrıca Esed'in çok fazla bir tercih noktası kalmadı. İsrail tehlikesi her geçen gün büyüyor. Gazze'den sonra Lübnan'a yönelen İsrail'in bir adım sonrası Suriye...

Zaten Putin'in elini çabuk tutmaya çalışmasının altında bu yatıyor. Yaklaşan İsrail tehdidi nedeniyle Suriye'nin İsrail-Hizbullah ve İran çatışması altında kontrolünden çıkmasından endişe ediyor. Ukrayna savaşı öncesinde Ermenistan'da benzer bir tehlike oluşmuştu. Fransa ve ABD'nin Ermenistan üzerindeki nüfuzunu artırması üzerine Azerbaycan ve Türkiye'nin Karabağ hamlesi Rusya'yı, Ermenistan üzerinden ikinci cephe açılması tehlikesinden kurtardı.

İSRAİL-İRAN ABLUKASI

Benzer bir tehlike Suriye'de belirmiş bulunuyor. Zaten, Golan tepelerinde İsrail işgali sürüyor. İsrail zaman zaman Suriye'deki hedefleri vuruyor. Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi ise Suriye'nin İsrail-İran ablukasına girmesininin önüne geçecek.

O nedenle Esed'in çok fazla bir zamanı kalmadı.

ULUSLARARASI KONJONKTÜR

Bu tür gelişmelerde uluslararası konjonktür çok önemli. Bu kimi zaman yaklaşan tehlikelerle kimi zaman fırsatlarla ortaya çıkar. Zamanın ruhu Türkiye-Suriye yakınlaşmasını zorunlu kılıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya dönüşünde Esed'e davetini yineledi. "Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye'de görüşme olması konusunda ise Sayın Putin'in yaklaşımları var. Irak başbakanının bu konuda yaklaşımları var" dedi. Erdoğan, Türkiye'ye davet etti ama Bağdat da seçeneklerden biri olarak gösteriliyor.

Suriye'de büyüyen başka bir tehlike daha söz konusu. O da ABD'nin PKK'ya odaklanmış siyaseti. ABD; Suriye sahasını Centkom'a ve Bret McGurk'a bıraktı.

TRUMP KORKUSU

McGurk, Trump'ın Suriye'den çekilme planına itiraz ettiği için bizzat Trump tarafından kovulan bir adam. Hedefi PKK'ya bir terör devleti kurdurtmak. Sınırımızda ikinci İsrail kurmanın peşinde. Biden'ın imzaladığı ilk kararname ise McGurk'u Afrika ve Ortadoğu Koordinatörü olarak atadı. Trump'ın tekrar seçilme ihtimali ortaya çıkınca McGurk'un PKK'yı sağlama alma çabaları hızlandı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

PKK'YI MONTE ETME

1- Amerikalılar, Suriye rejimine PKK'yı bünyenize alın, Suriye ordusuna dahil edin teklifini götürdü. Suriye sayıları 70-80 bin olan ve doğrudan emirleri ABD'lilerden alan yapıyı bünyelerine almaktan çekindi. "Suriyeli olmayanlar ayrılsın. Suriye vatandaşları için bu teklifini görüşebiliriz" dediler. PKK buna yanaşmadı. Bir ilerleme sağlanamadı.

2- Amerika bu kez Türkiye'ye yöneldi. Ama PKK bizim için beka meselesi. Milli Güvenlik tehdidi.

MCGURK'UN PLANI

3-McGurk bu yoklamalardan sonra asıl planına yöneldi. Önce 30 Mayıs'ta, sonra 11 Haziran'da seçimler için ilk adımı attı. Bu PKK'ya özerkliğin ilk adımıydı. Türkiye'nin kararlı tavrı karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar.