TRUMP, "Savaş 4-5 hafta sürebilir" dedi. İran, savaşı bölgeye yaymak için Körfez ülkelerini vuruyor.
Körfez ülkelerinin ABD'ye ateşkes baskısı yapması için Hürmüz Boğazı'nı kapattı. Türkiye'nin değerlendirmesi ise savaşın 2-3 hafta süreceği yönünde.
İran, Hürmüz Boğazı'nı ne kadar kapatabilecek Füze stokları ne kadar yeterli olacak Bunlar savaşın seyri açısından önemli göstergeler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İran'daki gelişmeler ne olacak İran bu savaşa ne kadar dayanacak Ona bakmak lazım" dediği ifade ediliyor.
Türkiye savaşın bir önce durmasını istiyor. Çünkü savaş uzadıkça can kaybı artıyor, savaşın maliyeti yükseliyor.
HİBRİT SAVAŞ
'Hiçbir savaş bir öncekinin benzeri değildir' derler. Bu kez İran'a karşı hibrit bir savaş yürütüyorlar. Bir yanda Hamaney başta olmak üzere lider kadro katlediliyor. Diğer yanda füze rampaları vuruluyor, savaş gemileri batırılıyor, Devrim Muhafızları'nın önde gelen isimleri ortadan kaldırılıyor.
SİYASİ HEDEF
Haberin DevamıHer savaşın bir siyasi hedefi vardır. ABD Başkanı Trump ve Dışişleri Bakanı Rubio'nun açıklamalarından da ABD'nin bir askeri ve siyasi hedefinin olduğu anlaşılıyor. ABD, Irak'ta ve Afganistan'da rejim değişikliğini hedefledi. İki ülkede de devlet çöktü. Suriye'de ise Türkiye'nin telkinleri sonucunda bu yanlışa saplanmadılar. Esed kaçtı ama devlet çökmedi. İran'daki siyasi hedef ne Rejim değişikliği mi yoksa devletin değişikliği mi Molla rejiminin sürmesi ama İran'ın nükleer bir güç olmaktan çıkıp, balistik füze stoklarını tüketmesi mi
İÇ SAVAŞ
'Saddam'ı devirdik, Irak'ı ele geçirdik', 'Kaddafi'yi katlettik, Libya düştü', 'Hamaney'i öldürürüz, İran teslim olur' diye düşündüler ama evdeki hesap çarşıya uymadı. 47 yıldır İran'la mücadele ediyorlar ama İran halkını tanımamışlar. İran vuruldu, dini lideri şehit edildi ama ülke kaosa girmedi. Tam aksine İran halkı kenetlendi. Eğer rejim değişikliğine giderlerse, İran'ı zor günler bekliyor demektir. Çünkü o zaman iç savaşı zorlayacaklar demektir . Trump, "İran yeni liderler çıkarıyor. Görev almak isteyenlerin bazıları bu konuda yetenekli" dedi. Bu sözler bana pek tekin gelmedi. Bu da felaket olur. İran savaşı 2-3 hafta ya da 4-5 hafta sürerse onun bir maliyeti olur, ama rejim değişikliği için iç savaşı kışkırtırlarsa o tam bir felaket olur. İran çöker. Sadece İran açısından değil bölge için bir yıkım olur.
Haberin DevamıMALİYETİYÜKSELİYOR
Savaş henüz tırmanma eğiliminde. İran savaşı Rusya-Ukrayna savaşı gibi yıllarca devam edemez. Petrol ve doğalgaz sevkıyatının durması nedeniyle ekonomik maliyeti çok yüksek olur. 2-3 haftalık ömür biçilmesi makul. Dilerim ABD, bir rejim değişikliği macerasına girişmez. Çünkü o tam bir felaket olur.
HAMANEY'İ YANINDAKİ CIA AJANI YAKMIŞ
CIA, Hamaney'in yerini tespit edince İran'a yönelik müdahalenin öne çekildiği söylendi. Peki CIA, Hamaney'in yerini nasıl tespit etmiş
Kimine göre İsrail ajanı olan diş doktorları, diş tedavisi sırasında dolgu yerine dinleme cihazı yerleştirmişler. ABD basınına göre İsrail, Hamaney'i trafik kameralarından takip etmiş. İran'ın trafik kameralarını hack'lemiş. Hamaney'in korumalarının ne zaman gidip ne zaman ayrıldıklarını takip ediyorlarmış. Yine Amerikan basınına göre Hamaney'i katlettikleri operasyonda MOSSAD değil, CIA'den bir insan kaynağı rol oynamış.
SAKLANMAMIŞ
Haberin Devamıİran'da şu anda bir numaralı adam olan Laricani'ye göre ise Hamaney

13