Papa'nın Türkiye ziyareti

Papa 14. Leo seçildikten sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Hristiyanlık dünyasının büyük bir bölümünü temsil eden Papa hem Hristiyanların dini bir lideri ve hem de Vatikan Devletinin başkanıdır. Bir başka ifadeyle Reisicumhurdur. Papanın mevkisi bir devletin en üst düzeyindedir, onun için Papa dünyanın hangi ülkesine giderse gitsen devlet töreni ile karşılanır.

Tarihi bir gerçektir ki Mustafa Kamal 1924 yılında hilafeti kaldırmıştır.İslam dünyasının siyasi birliği kalmamış ve paramparça edilmiş bir İslam dünyasının ayağa kalkması ve birliğini tekrar elde etmesi hayli zaman alacaktır. Ülkemizde hilafet kaldırılınca batı dünyası bilhassa İngilizler, Müslümanların başının koparıldığını ve böylece başsız kalacağını açıkça ilan etmiş ve 1926 yılında Hristiyanların büyük çoğunluğunu temsil eden Vatikan bir hilafet devleti gibi kurulmuş ve başına da her zaman kendi aralarında yaptıkları bir seçimle papalar getirilmiş ve bu papaların tümü hem dini lider, hem de devlet başkanı olarak görev yaparak bütün dünyaya da büyük bir saygınlık kazanmıştır.

Malum olduğu üzere Sayın Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yine Mustafa Kamal döneminde müzeye çevrilen Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması yabana atılacak bir hadise değildir. Çünkü zamanlama siyaset için çok önemlidir.Eğer bugün Ayasofya Camisinin açılması için teşebbüs edilseydi belki bunu yapmanın bedeli hem ağır, hem de imkansız olabilirdi.

Ayasofya'nın açılışı zamanlama yönünden, herkesin maske ile dolaştığı ve adeta dışarıya çoğunlukla çıkamadığı pandemi döneminde tekrar cami olarak ibadete açılması siyasetin çok ince bir düşüncenin tezahürü olmuştur.

O dönemde Papa olarak görev yapan kişi Ayasofya'nın tekrar cami olarak açılması konusunda " benim çok zoruma gidiyor" diye bir ifade kullanmıştı. Hatta Türkiye'deki en büyük papaz o zaman Vatikan'a gitti ve buna engel olunmasını istedi. Vatikan'dan şu cevabı aldı. "Şu halimize baksana, maske ile dolaşıyor, dışarıya bile kolay kolay çıkamıyoruz bizde mecal mi kalmış" cevabını aldı ve eli boş olarak geri döndü.

İşte böylesine Ayasofya'yı açan, Türkiye'nin Reisicumhuru Recep Tayyip Erdoğan misafir olarak gelen, Papa 14. Leo'yu misafir etti ve yüzüne karşı Kur'an'dan bazı ayetler okudu.

Papa'nın bu ziyaretini bazıları samimi olarak, bazıları da ortalığı bulandırmak için yorumlar yaptılar. Sanki Papa geldiği zaman Türkiye'den bir yer alacak ve insanları Hristiyan yapacak gibi son derece gerçeklerden uzak ifadeler kullananlar da oldu.