Eğitime sahip çıkan yok mu

Cumhurbaşkanı Erdoğan eğitimde işlerin yolunda gitmediğine yönelik uyarılarını sürekli yeniliyor ama görünen o ki hak ettiği etkiyi görmüyor.

O ne derse desin MEB, YÖK ve ÖSYM bildiğini okumaya devam ediyor.

Günlerdir yurtdışında öğrenim görecek öğrencilere yönelik alınan son kararı tartışıyoruz. Neresinden bakarsanız bakın ne hukuken ne vicdanen ne de akademik anlamda bir karşılığı yok. Diğer tüm ayrıntılar bir yana aldığı kararların zerrece sorgulanmaması, içinden çıkılmaz problemler yaratıyor.

Örnek mi istersiniz alın size örnek: YÖK'ün dünya sıralamaları ile ilgili kararının fakültelere hatta bölümlere yönelik değil de "üniversite bazında" ele alması! Örneğin Hacettepe Tıp ile üniversitenin diğer fakülteleri aynı sıralamada mı Örneğin bir öğrenci yurtdışında 200-250 bandındaki bir tıp fakültesinde okuyor ama üniversitenin genel sıralaması 500-600 bandında ise oradan mezun olan birinin yeterlilik sınavına alınması ne kadar doğru..

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

MEB, YÖK, ÖSYM

Eğitim sistemimize yön veren kurumların başında MEB, YÖK ve ÖSYM geliyor. Cumhurbaşkanlığı Eğitim Öğretim Politikaları Üst Kurulu, Milli Eğitim Şurası gibi danışma ve yön verme kurulları da var ama yeterince etkili değiller!

Peki, bu kurumlarımız ve kurullarımız sıkı bir işbirliği ve koordinasyon içerisinde mi Evet demek mümkün değil.

Çoğu zaman birinin yaptığından, diğerinin haberi bile olmuyor.

Eğitim sistemimizin bugün içinde bulunduğu durumdan, bir nebze de olsa onlar kadar diğer tüm paydaşların da sorumluluğu var. Neden mi Sorunlarını ya yeterince duyuramıyorlar ya da haykırıyorlar ama kimse onları duymuyor...

Her üç kurumda da devlet sorumluluğunu gerektiren süreklilik yok. Sık sık el değiştiren bu kurumlarda kurumsal kimlik diye bir şey kalmadı.

Her Bakan ya da her Başkan değişikliğinde kurum hafızası da sıfırlanıyor. Her şeye sil baştan yeniden başlanıyor.

Çoğu zaman alınan kararlar daha mürekkebi kurumadan ya iptal ediliyor ya da revize.

Üst kurulların bu ortak aklı sağlaması bekleniyordu ama bir türlü sisteme adapte olamadılar

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YÖK'ün yurtdışı eğitime yönelik olarak yaptığı son denklik düzenlemesi, zamanlama ve içerik açısından gelinen noktayı özetleyen çok çarpıcı bir gelişme!

Hem hukuki açıdan hem uluslararası ilişkiler açısından hem de kazanılmış haklar ve bireysel hukuk açısından pek çok tartışmayı beraberinde getiriyor.

Ötelenmez ya da değiştirilmez ise iptal davaları peş peşe gelecektir

Diplomaların artık bir değerinin kalmadığına ilişkin geçtiğimiz günlerde çok yazı yazdık ama en çarpıcı olan, diğer kurumlar bir yana MEB'in de artık onları tanımıyor olması!