Öğretmenler neden mutsuz
Öncelikle atanan, atanmayan, ücretli, sözleşmeli, kadrolu, özel de ya da devlette, eğitim fakültesi öğrencisi ya da emekli tüm öğretmenlerimizle birlikte kendini öğretmen gibi hisseden, çocuklarımıza öyle ya da böyle bir kelime öğreten, eğitimin önemine canı gönülden inanan ve bu yönde çaba gösteren tüm eğitim sevdalılarının "Öğretmenler Günü" kutlu olsun Yılda bir de olsa öğretmenlerimizin gönülleri okşayan sözler bugün yine havalarda uçuşacak. Kimileri ters tepecek, kimilerine gülüp geçilecek, kimilerine de buna da şükür denilecek
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıÖğretmenlerimiz mutsuz hem de çok mutsuzlar. Bu konuda onlarca neden sayılabilir ve pek çoğu da ekonomik değil!..
Eğitim sendikalarımız Öğretmenler Günü'ne yönelik peş peşe anketler yapıyor, bilinen sorunları bir kez daha gözler önüne seriyorlar. Umarız bu kez ciddiye alan birileri çıkar!..
Öğretmenlerimizin yaşadıkları çileyi, yaptıkları fedakarlıkları, beklentilerini ve en önemlisi de unutulmuşluklarını, çaresizliklerini, yalnızlıklarını herkes duydu ama asıl duyması gerekenler duymuyor. Duysalar da çare üretemiyorlar. Üretseler de yeni sorunlar yaratmanın ötesine geçmiyorlar Daha önce de defalarca yazdık, bu özel günde bir kez daha hatırlatmakta yarar var: Öğretmenlerimiz mutluysa herkes mutludur. Öğretmenimiz güçlüyse hepimiz güçlüyüz.
Öğretmenlerimiz ne kadar donanımlı, umutlu, heyecanlı ve vizyoner ise biz de geleceğe o denli emin adımlarla yürüyoruz demektir. Taşın altına hep birlikte el koymadan da onları huzura kavuşturamayız
Anket sonuçları
Türk Eğitim Sen'in çok ayrıntılı anketinden öğretmenlerimizi mutsuz eden ayrıntılardan birkaçı:
- Eğitimin en önemli sorunu
Katılımcılara göre eğitimin en önemli sorunu sırasıyla şöyle:
Öğretmenlerin değer görmemesi, ücret ve özlük hakları açısından dünyadaki meslektaşlarına göre çok daha geri bir noktada olmak, liyakatsizlik, kadrolaşma, ayrımcılık.
- Neden emekli olmuyorlar
Emekli olma hakkı kazanan katılımcıların niçin emekli olmak istemedikleri incelendiğinde, yüzde 64.8'i aldığı maaşın düşmesini, yüzde 27.1'i çocuk okuttuğunu, yüzde 2.2'si kredi ödeme gibi ekonomik gerekçeleri ortaya koyarken, sadece yüzde 4.9'u yaşının emeklilik için genç olduğunu gerekçe olarak gösterdi.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı- Mülakat devam etmeli mi
Evet mülakat devam etmeli diyenlerin oranı sadece yüzde 3.9! Kararsızlar yüzde 7.1, hayır diyenlerin oranı yüzde 89!..
- Mülakata neden karşılar
İşte gerekçeler: Adaletsiz, liyakati gölgeliyor, yandaş kayrılıyor, hak gaspı var, şeffaf değil!
- Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılıyor mu
Evet diyenlerin oranı sadece yüzde 1.9, kısmen diyenler yüzde 33.2, hayır diyenler ise yüzde 64.9.
- ÖMK nasıl olmalıydı