Öğrenim ücretleri!
Çocuk okutmak öylesine bir yük haline geldi ki altından kalkmak mümkün değil. Hele ki özel okullarda! Öğrenim ücretleri tıpkı kiralar gibi. Dur durak bilmiyor. Ne bir kural var ne de açıklanan tavsiye kararlarına uyan. Kiminle konuşsanız herkes kendine göre haklı. Veliler, özellikle de beyaz yakalılar bir aldıkları zamma bakıyor, bir de öğrenim ücretlerine gelen artışa, içinden çıkmaları, bu yükün altından kalkmaları mümkün değil!
"Parası olmayan çocuğunu özellere göndermesin" demek en ironik olanı!
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıYarın aynı şaşı bakış "Parası olmayan çocuk yapmasın" hatta "yaşamasınlar" noktasına gelirse, "Nasıl oldu da böyle bir noktaya geldik" diye hiç kimse şaşırmasın! Evlilik yaşı ya sürekli öteleniyor ya da hepten vazgeçiliyor, doğurganlık oranları mülteciler ve bazı bölgeler dışında her yıl daha azalıyor. Çocuğunun ve ülkesinin geleceği konusunda duyarlı olan hemen herkesi ürküten bu tablo, görünen o ki ne MEB'in, YÖK'ün ve ne de Maliye'nin umurunda değil! Hadi Maliye'yi anladık onların gözü paradan başka bir şey görmüyor, peki MEB ve YÖK'e ne demeli Ücretleri makul seviyelere çekme, burs ve maaşlar konusunda adil bir sistem getirme konusunda daha aktif ve vicdanlı olamazlar mı
Sınıftan sınıfa değişen öğrenim ücreti mi olur
Yüzde 200'lere varan zamma seyirci mi kalınır
Asgari ücretle çalıştırılan öğretmenler daha ne kadar görmezden gelinecek
Burslu öğrenci ve yatırım maliyeti yükünün öğrenim ücretlerine yüklenmesi ne kadar doğru
Okulları bir ticarethane mantığı ile yönetmek ve daha da vahimi vergilendirmek ne kadar etik
Eski öğrenciler mutlaka korunmalı ama yükü yeni öğrenciye yüklenmemeli.
Kitap, forma, yemek, ulaşım ve diğer giderler için fahiş fiyatlar ödenmemeli
Çözüm
Paralı okullara ve öğrenim ücretlerine yönelik çok farklı bakış açıları var.
Hepsine de saygı duymak gerekir ama ortada bir de realite var. Özel okulları az ya da çok olmayan ülke yok gibi. Parası olan her konuda olduğu gibi bu konuda da ayrıcalıklı olmak istiyor ve oluyor da. Aradığını kendi ülkesinde bulamazsa başka bir ülkeye gidiyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıBizdeki durum ise çok daha farklı. Kolej ya da vakıf üniversitelerine yönelen ailelerin üçte ikisi orta ya da orta üstü aileler. Çok paralılar ya yurtdışına gidiyor ya da bulduğuyla yetiniyor. Çünkü bizde sadece para yetmiyor, puan da gerekiyor!
Peki o zaman ücretler bu kadar yüksek ve aileler bu kadar zorlanıyorsa neden hala özel okul arayışı içindeler ve çok daha da önemlisi neden özele göndermek zorunda kalıyorlar
Lafı hiç uzatmadan "Devlet okullarına bakın yeter" diyen çok çıkacaktır
Peki özellerin hepsi de devletlerden daha mı iyi Bu soruya evet demek mümkün değil!
Karışık hem de çok karışık bir durumBu yüzden eğitim standartlarına ve ücretlere, ilgili taraflardan hiçbirini mağdur etmeyecek şekilde acil bir düzenleme getirilmesi gerekiyor!..
En trajikomik olanı da ne biliyor musunuz
45 yıldır bu köşede bunları haykırıyor olmamıza rağmen, hâlâ aynı konuları yazıyor olmamız. Yazdıklarımız yanlış ya da ciddiye alınmadığından mı Hayır. Dünden bugüne çok yol kat ettik ama gidilecek daha çok uzun yol var.