Moralinizi bozmayın

LGS'den sonra YKS de açıklandı. Çok az evde bayram havası esiyor, çoğunda matem havası hâkim.

Oysa bu sınavlar bir başarı sınavı değil sıralama sınavı ama öylesine bir sıralama yapılıyor ki anlayana aşk olsun.

LGS'de soruların tümünü yapan 719 öğrenci çıktı. Onlar bile tedirgin. Kontenjanların az olması nedeniyle ilk tercihine girememe endişesi içerisindeler.

YKS'de 80 yabancı dil sorunlusunun 79'unu yapan bir adayın Türkiye sıralaması 4 bin 111.

Bırakın ilk tercihini 5. tercihine girmesi bile çok zor bir ihtimal.

Aynı şekilde yabancı dil testinde 80'de 80 yapan da ilk tercihine giremez ise hiç şaşırtıcı olmaz…

Nedeni Türkçe ve Matematik testlerinin de puan hesabına katılıyor olması. Katılmasın mı Elbette katılsın ama bu denli sonuca etki etmemeli. Tıpkı ortaöğretim başarı puanın alttaki adayları onbinlerce sıra yukarıya, üstekileri de on binlerce sıra aşağıya indirmesi gibi!

Yapılan işlemlerin yani katkıların pedagojik olduğu kadar adil ve güvenilir olması da gerekiyor.

Örneğin Ortaöğretim Başarı Puanı'nı (OBP) ele alalım. Ölçme değerlendirme tekniği açısından ne kadar güvenilir Ne kadar adil

Hormonlu notlar herkesin malumu. MEB ya da ÖSYM, okul mezuniyet puanları ile YKS puanları arasındaki korelasyona bakıyor mu Hangi okullarda paralellik var hangilerinde taban tabana zıtlıklar var, bu konuda bir önlem alıyor mu

Daha da önemlisi ÖSYM önceki yıllarda olduğu gibi okul puanlarını neden standardize etmiyor Hormonlu notların önüne geçilmesi için bir çabası var mı

Üniversite giriş sınavlarında sadece 10 dersten sorular soruluyor. Oysa lise ve dengi okullarda yüzlerce ders okutuluyor ve madem ki tüm lise mezunları aynı sınava giriyor o zaman sorular neden sadece bazı liselerden mezunlara yönelik..

Dil sınavıyla öğrenci alan bir bölümde öncelik dil sorularında olmalı ama görünen o ki Türkçe ve Matematik sorularının önemli bir bölümünü yapanlar yabancı dil sorularının yarısını yapamazsa da daha yüksek puan alabiliyor.

Bir ara KPSS'de alan yeterlilik sınavları yoktu. Beden Eğitimi ya da Müzik öğretmeni olmak isteyenler de Matematik bilmek zorunda kalıyorlar ve çok iyi mezuniyet dereceleri olsa da öğretmenliğe atanamıyorlardı. Bu yüzden sıfırdan matematik öğrenmek onlar için işkenceye dönüşüyordu.

Eğer ille de müfredat programlarını esas alıp, her dersin kişilere kazandırdığı bir yetkinlik olduğu göz önünde bulundurularak böylesi bir etkileşime zorunluluk olarak bakılıyorsa o zaman da diğer tüm derslerin dikkate alınması gerekmez mi..

Panik olmayın!

Çocuklarımızı öylesine testlere haşır neşir etmiş ve tek hedef olarak puanları göstermişiz ki, şampiyon öğrenciler bile tercihler konusunda ikilem içerisinde.

Tercih yaparken puan elbette önemli ama önemli olan başka şeyler de var ve maalesef adayların pek çocuğu bu konuda çok iyi donatılmış değiller. Bu yüzden de kazanan öğrencilerin üçte bire yakını sürekli sınava giriyor, fakülte değiştiriyor ve mezun olduklarında öğrenim gördükleri alanla hiç ilgisi olmayan alanlarda çalışıyor ya da çalışmak zorunda kalıyorlar.

Peki o önemli ayrıntılar neler

İşte bazıları:

* Hangi kentte okumak istiyorsunuz