CHP Eğitim Zirvesi

CHP'nin hafta sonu Ankara'da gerçekleşen eğitim zirvesi Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde başladı, Genel Merkez'de sona erdi. Çözümden daha çok, sorunların tespitine yönelikti. Adı zirve olsa da sonraki bir dizi çalışmanın bir ön toplantısı niteliğindeydi

CHP'nin 15 günlük eğitim çalıştayında çok önemli konular ele alındı, üç saatlik grup çalışması ve üç dakikalık sunumlarla tamamlandı.

Verimli miydi, verimliydi. Çok daha iyisi olamaz mıydı, olurdu. Eğitimin dışlanmasına, sorunların göz ardı edilmesine, öylesine alıştırıldık ki, bu kadarı bile umut ışığı oldu. Darısı diğer partilere...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

200'ü aşkın akademisyen ve diğer eğitim paydaşlarının katıldığı toplantılarda 21 farklı alanda grup çalışması yapıldı. Gruplardan kimi iki, üç kişi kimi de 10, 12 kişiydi. Öğrenci hiç yoktu, sahada görevli öğretmen ve okul yöneticisi de yok denecek kadar azdı. Konu başlıkları ilginçti ama eğitimin finansmanı, yönlendirme, dijital bağımlılık ve eğitimden beklentiler başta olmak üzere çok daha farklı gruplar olabilir, sınav odaklı eğitimden üretim ve istihdam odaklı eğitime geçiş, insan gücü planlaması gibi önemli konular daha farklı başlıklara ele alınabilirdi.

"Ama bu kadarına da şükür" noktasına geldik.

Gelin önce isterseniz hangi gruplar vardı ona bir göz atalım: Köy Enstitüleri, Öğretmen Yetiştirme, Orta Öğretim, Mesleki Eğitim, Yerel Yönetimler, Eğitim Mekanları, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri, Hayat Boyu Öğrenme, Okul Aile Birliği, Kapsamı Eğitim, Okul Öncesi Eğitim, Hukuk, Teftiş, İç Denetim, Ölçme Değerlendirme ve Sınava Hazırlık, Özel Eğitim ve Rehberlik, Temel Eğitim, Özel

Öğretim Kurumları, Din Öğretimi, Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim, Eğitim Yönetimi.

Siyaset gölgesi

Her ne kadar eğitim partiler üstü denilse de zirveyi düzenleyen siyasi bir parti ve sunumların gerçekleştiği yer de bir siyasi partinin genel merkezi olunca ister istemez siyasetin gölgesinden kurtulmak mümkün olmadı. Çok değerli eğitimciler vardı, çok kısa sürede, çok önemli konuları ön rapor haline getirmeye ve 3 dakika içerisinde de onları sunmaya zorlansalar da iyi iş çıkarttılar. Aslına bakarsanız her bir konu için en az üç günlük bir çalıştay ve üç saatlik bir sunum ve bir o kadarlık da tartışma süresinin olması gerekir ama devamı gelecekmiş.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Her ne kadar "Burada konuşulanlar, bizi bağlamaz, söyleyenlerin görüşüdür, üzerinde daha çok çalışılacak" denilse de genel bakış açısından söz etmekte yarar var... İktidar bardağın boş tarafını görmezden gelerek hep dolu tarafını anlatıyor, muhalefet ise tam tersini yapıyor. Bu arada eğitim sorunları da dağ gibi yığılmaya devam ediyor.

Örneğin iktidar bugünkü öğretmenlerin tamamına yakının kendi dönemlerinde atandığını söylerken, muhalefet bu gidişle, bu bakış açısıyla atama bekleyen öğretmenlerin yarım asır daha bekleyebileceklerini söylüyor.

Örneğin iktidar öğrenci burslarını onlarca kat artırdıklarıyla övünürken, muhalefet alım gücü açısından bakıldığında o günkü 45 TL'lik bursun, alım gücü açısından bugünkünden çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

Örneğin iktidar Cumhuriyet tarihi boyunca okul, derslik ve yurt sayısının toplamından daha fazlasını yaptıklarını iddia ederken ana muhalefet okul ve yurt açığının hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu, okullara üç, dört tabela birden asıldığını ve yarım gün eğitim yapıldığını söylüyor...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Daha onlarca madde sıralanabilir ve herkes de kendisine göre haklı olabilir ama eğitimin hali ortada!..

Üniversite eğitimi

CHP'nin 70 yıllık bir gecikmeyle de olsa bu konuda çaba içerisine girmesi sevindirici.

Umarız sürdürülebilir olur ve umarız çok daha katılımlı ve çok daha uzun sürelerde, sorunların tespiti için değil de çözüm yolları için kafa yorulur.

Ve bazı konular var ki diğer siyasi meselelerle karıştırılmayacak kadar önemli ve ayak üstü söylemlerle geliştirilmeyecek kadar da hassas.