Para yüzmenin yeni prensi: Umut Ünlü

Köşemize hoş geldin Umut, seni tanımayanlar için kendinden biraz bahseder misin

Ben Umut Ünlü, 2001 Van Gevaş'ta 2 kolum ve 2 bacağım yarım ve ses tellerim yapışık olarak dünyaya geldim. Ailem sağlık sorunlarım sebebiyle ben 2 yaşındayken İstanbul'a göç etti. İstanbul'da 6 yaşıma kadar çeşitli ameliyatlar geçirdim. İlkokul ve liseyi Esenyurt'ta bitirdim. Kültür Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum ve aynı zamanda Rumeli Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. 2020 yılında yüzmeye başladım.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Doğuştan gelen engeller nedeniyle, toplum tarafından dışlanma ve ayrımcılık gibi zorluklarla karşılaştın. Ancak, bu zorlukların üstesinden gelerek paralimpik yüzücü olarak büyük başarılar elde ettin. Bu başarıların arkasındaki motivasyon nedir


Önceden insanların bana bakışı ve söylemleri gerçekten çok rahatsız ediciydi ve beni acayip şekilde etkiliyordu ama yüzmeye başladıktan ve başarılar elde ettikten sonra insanlar baktığı zaman evet ben bu vücutla başarılı oluyorum diyorum. Buradaki amacım da ben bu vücudumla başarılar elde edeceğim ki insanlar bana engelli olduğum için değil de başarılı olduğum için bakacaklar. Spora başlamadan önce kendimi soyutlamıştım.

Yüzmeye başlamadan önce kendini nasıl hissediyordun

Önceden hayattan nefret eden bir bireydim. 2018 yılında bu sebepten dolayı intihar girişimim olmuştu, hayatta hiçbir şey elde edemeyeceğimi düşünen biriydim ve kendimi insanlardan soyutlardım.

Yüzmeye başlamaktaki amacın neydi ve sana neler kattı

Açık söylemek gerekirse ilk başladığım zaman sadece uğraş olsun diye gitmeyi düşünüyordum ama sonra bir ülkeyi, bir bayrağı temsil edeceğimi ve bunun için de en iyi şekilde çalışılması gerektiğini düşündüm. Bana kattıklarına gelecek olursam öncelikle kendi vücudumu sevmeme sebep oldu. Bunun yanı sıra önceden benimle iletişim kurmayan kişilerin ben başarılı oldukça benimle iletişim kurmaya çalışmasına sebep oldu. Yüzme sporu disiplin ve istikrar getirdi bana.

Yüzmedeki başarıların, seni nasıl etkiledi

Kariyerimde birçok defa Türkiye Şampiyonluğum var bu başarılar benim için çok özel. Ama bunları başardıkça yeni hedefler ortaya çıkıyor, artık önümde 2024 yılında yapılacak Avrupa Şampiyonası ile Paris 2024 Paralimpik Oyunları var. Bu hedefler benim çok disiplinli ve istikrarlı biri olmamı sağlıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Engelli bireylerin toplumdaki yeri hakkında ne düşünüyorsun

Engelli bireyler toplumumuzda her zaman alt kademe olarak görülüyor. İnsanların bakışları ve söylemleri engelli bireyleri hayattan koparabiliyor. Ancak ben ve benim gibi sporcu olan arkadaşlarım elde edeceğimiz başarılar ile engelli bireylerle olan bu düşünceleri yok edeceğiz ve engellilerin de bir şeyler başarabildiğini göstereceğiz. Hedefim 2024'te Avrupa Şampiyonası ve Paralimpik Oyunları'nda madalya

Engelli sporunun önemini nasıl değerlendiriyorsun

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi'nin kurulma nedeni engelli kişileri fiziksel ve sosyal açıdan rehabilite edebilmektir. Engelli bireyler kendilerine uygun spor dalını yaparlar ise fiziksel açıdan çok daha iyi duruma geleceklerdir.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Gelecek planların neler

Gelecek planım, 2024 yılında Avrupa Şampiyonası ve Paris Paralimpik Oyunları'nda madalya almak.