Yeni müfredatta neler olmalı

Milli Eğitim Bakanı Prof. Yusuf Tekin inanılmaz bir gayretle çalışıyor, okullara gidiyor, öğretmenleri dinliyor, evlatlarımızı geleceğe hazırlama adına fevkalade zihin teri döküyor. Bakanlığın açıkladığı Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı yoğun bir çalışmanın ürünü. Öğretim Programları Ortak Metni son derece güzel hazırlanmış.

Metinde, insan madde-mana, ruh-beden, kalp-zihin olarak ele alınıyor; milli bilinç, milli şahsiyet sahibi insan yetiştirme hedefi konuyor. Milli ve manevi değerleri hayatlarına geçirecek; medeniyet kurucu ve geliştirici, bilge nesiller yetiştirme hedefleniyor.

Bu amaç ve hedeflerin ders kitaplarına yansıtılması hayatî önem taşıyor.

Türkçe, edebiyat, fen bilimleri, biyoloji, hayat bilgisi programlarını inceledim. Programda sıralanan nitelikte nesiller yetiştirmek için birkaç teklifte bulunacağım:

1. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ilkokul birinci sınıfta başlamalı. Almanya'da öğretmenlik yaptığım yıllarda dikkatimi çekti. Almanlar; dinî, ahlakî, manevî değerleri "kindergarten" (çocuk yuvası) döneminde vermeye başlıyor. Kindergartende (anaokulu) çocuklar, Hıristiyanlık inanç ve ahlak esaslarına göre eğitilir. Her kilisenin yanında çocuk yuvası bulunur. Din dersi ilkokul birinci sınıfta başlar.

Bizde din dersi 4. sınıfta başlıyor. MEB, Diyanet ile işbirliği yapmalı. Anaokulu programları Diyanet ile birlikte yapılmalı.

2. Programlarda sıkça yer alan yaratıcı kelimesi yerine üretici kelimesi konmalı. Fen bilimleri programlarına evreni, insanı, atomu ve bütün varlıkları yoktan var eden anlamında "Yaratıcı" kelimesi konmamış ama müfredatta rastgele Creativ kelimesinin karşılığı, yaratıcı kelimesi kullanılmış; "yaratıcı düşünce, yaratıcı çözüm, yaratıcı insan" denmiş. Yaratıcı, bir şeyi yoktan var eden anlamına gelir. Hiç kimse yoktan bir şey var edemez. Kelimeleri yerli yerinde kullanmalı, kavram kargaşası üretmemeli.

3. Fen bilimleri müfredatında "küresel vatandaş" yetiştirme hedefinden söz ediliyor. Yanlış anlaşılmaya müsait bir ifade, küresel sermayeye hizmet edecek nesiller mi yetiştireceğiz Küresel dünya düzenin sahibi Amerika; Filistin'de vatanını savunan insanlara kan kusturan, ölüm yağdıran İsrail'e her türlü desteği veriyor. Gazze'de; adalet, demokrasi, insan hakları, yaşama hakkı, özgürlük bombalanıyor. Küresel vatandaş yetiştirme yerine millî, manevî, insanî değerlere sahip nesiller yetiştirme hedefi konmalı.

4. Fen bilimleri tevhidi bir bakış açısı ile anlatılmalı. Şiiri şair yazar, binayı mimar, resmi ressam yapar. Kâinat ve insan sarayının mimarı Allah'tır. Evrendeki ve dünyada son derece sanatlı varlıkları "doğal seçilim, doğal güzellik, adaptasyon, mutasyon" diyerek anlatmak bilimsel ve mantıklı değil. "DNA, gen, nükleotid, protein yaptı, bitkiler besinleri yapar, Güneş sistemi oluşumu, sindirim sistemi oluşumu" gibi ifadelerle Yaratıcı gizleniyor ve inkâr ediliyor. Ahlakın kaynağı dindir