Çalışma Meclisi toplanıyor

Çalışma hayatına ilişkin önemli başlıkların konuşulacağı 13'üncü Çalışma Meclisi bugün başlıyor. Çalışma Meclisi 29-30 Nisan 2024 tarihlerinde iki günlük bir çalışma yapacak.

13. Çalışma Meclisi'nin gündemi "Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği" olarak belirlendi.

Çalışma Meclisi, çalışma hayatını ilgilendiren konulara ilişkin meselelerin ele alınarak bunlara yönelik politikaların belirlenmesinde önemli bir istişari mekanizmadır. Zira Çalışma Meclisi, çalışma hayatının ve endüstri ilişkileri sisteminin tüm temsilcilerinin olduğu en güçlü sosyal diyalog mekanizmalarından biridir.

Çalışma hayatında yürürlüğe konulan düzenlemelerin en etkili olanları sosyal taraflarla birlikte karar verilen düzenlemelerdir. Bu nedenle burada yapılan tartışmalar ve üzerinde durulan konular çalışma hayatının sorunlarını çözmede önemli avantaj sağlayacaktır.

13'üncü Çalışma Meclisi'nin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün hemen öncesinde toplanması da ayrıca emekçilere önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

Çalışma Meclisi'ne ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, işçi, işveren ve kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonları, akademisyenler, işveren kuruluşları ve uluslararası kuruluşların temsilcileri katılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın danışma organı sayılan Çalışma Meclisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın ev sahipliğinde tüm sosyal tarafların katılımıyla yapılıyor. Programda Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur Sen, Kamu-Sen, KESK, TİSK, TOBB, TESK ve TZOB gibi tüm sosyal tarafların genel başkanları konuşma yapacak.

Çalışma Meclisi'nde dört panel yapılacak. Panel başlıkları: Çalışma Hayatında İnsana Yakışır İş, Yeşil ve Dijital Dönüşümün İşgücü Piyasasına Etkileri ve Adil Geçiş, Sendikal Örgütlenmede Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Toplu Sözleşme Sürecinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri... Panellerde tüm sosyal tarafların temsilcileri görüşlerini ve önerilerini paylaşacak.