'CEZA'nın ibretlik tarafı

1

Erhan Afyoncu 7 Nisan'da 'Fatih, başarısız kişileri cezalandırıp yeni hamlelerle İstanbul'u fethetti' başlıklı bir yazı yayınladı...

Çok dikkatli okudum, yazıda güncele işaret eden, ima eden hiçbir cümleye ya da kelimeye rastlayamadım. Anlaşılan o ki İstanbul'un fetih yıldönümü yaklaştığı için kaleme alınmış.

2

Yazının beni ilgilendiren tarafı şu:

Fatih, donanmaya emreder: Zinhar şehre dışarıdan yardım gelmesine müsaade edilmeyecektir... Buna rağmen, dışarıdan şehre yiyecek ve askeri yardım getiren üç gemi Osmanlı donanmasını yararak Haliç'e giriş yapar.

Bunun üzerine Bizans sevinir ve moralini yükseltirken Osmanlı ordusunda ümitsizlik baş gösterir, homurtuların sayısı artar.

Fatih; orduyu tekrar teyakkuza geçirebilmek ve moralini yükseltebilmek için hocası Akşemseddin'in de tavsiyesi ile donanma komutanı Baltaoğlu Süleyman Bey'i kırbaçlatır ve görevden azleder.

3

Her ne kadar sözlüklerde 'ceza'; suç işleyenin ıslahı ve tekrar suç işlemesinin önüne geçmek veveya bir kişiyi cezalandırarak bir topluma korku salmak olarak tarif edilse de; cezanın bir de ibretlik tarafı, toplulukların gönlünü soğutma vasfı ve en önemlisi de 'yanlışlık' yapanın yanına kar kalmıyor duygusunun verilmesine yönelik unsurları vardır.

4

İmdi; görünen o ki 31 Mart'ta Ak Parti ciddi bir başarısızlıkla malul hale gelmiştir.