Türkiye fintech üssü olacak

Teknolojinin girmediği bir alan var mı Bence yok ama son girdiği alan cebimizi, dolayısıyla da hayatımızı etkiliyor.

Teknoloji finansla bütünleştiğinde ortaya fintech kavramı çıktı.

Henüz yeni yeni bilinen bir kavram olan fintech, geleneksel finans işlemlerinin teknolojinin donanımı ve yazılımlar ile birleştirilmesi sonucu, çok daha gelişmiş bir bankacılık sistemi ortaya çıkarıyor.

Buna bankacılık mı demek lazım onu da bir süre sonra konuşmaya başlayacağız. Kısa adı TÖDEB olan Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği şimdiden farklı bir alanınortaya çıktığını savunuyor.

Teknoloji ile finansın birleşmesini en iyi anlatan isimlerden biri hem bu birliğin yönetiminde yer alan hem de BankPozitif'in Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Korksistemi çok yakından takip ediyor. Etmenin ötesinde önderlik de yapıyor.

İnşaatını bitirdiğimiz ama içini tam olarak doldurma noktasında eksik olduğumuz İstanbul Finans Merkezi ile ilgili de çılgın fikirleri var. Tıpkı bu sektörde iddialı isimler olduğu gibi Ve buradan hareketle İstanbul'un hatta Türkiye'nin önemli finans ve teknoloji merkezlerinden biri olacağını düşünüyor ve ekliyor:

-Türkiye artık tartışmasız fintech üssü oldu. Finans merkezi olma yolunda çok büyük adımlar attık. 2024 yılının ilk dört ayında fintech alanında yurt dışından çok ciddi yatırımlar aldık. 2024 yılını rekorlarla kapatacağımızı düşünüyoruz. Türkiye fintech üssü hâline gelmiş vaziyette. Haziran ayında TÖDEB eşliğinde Avrupa'nın ve dünyanın en büyük fintech organizasyonu olan Money 2020'ye Türkiye'den 20 şirketimiz katılacak. Bu durum ufkumuzun ve inovasyonumuzun çok kuvvetli olduğunu gösteriyor. Her zaman söylediğimiz gibi Türkiye uluslararası kulvarda en az beş tane PayPal çıkaracaktır. Türkiye fintech üssü olacak. Bunun işaretlerini alıyorum. Başta benim de içinde bulunduğum grup da dâhil olmak üzere 2024'ün sonlarına doğru ülkemize çok ciddi yatırımlar yapılacaktır. Her ilimizde teknokentler var. Antalya'dan tutun doğu illerimize kadar her bölgede teknokent mevcut. Fintech şirketleri de bu teknokentlerde yerini almış vaziyette. Şüphesiz ki İstanbul da finansın kalbi olan bir şehir.

Sigortacıların zor seçimi bitti! İşte seçilen yeni yönetim

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) seçimli olağan genel kurulu yapıldı.

Seçimi aynı zamanda Aksigorta'nın Genel Müdürü Uğur Gülen büyük bir farkla yeniden kazandı ve başkanlık görevi için güven tazeledi. Biz de genel kurula dair kaleme aldığımız yazılarda sadece başkanın seçildiğini duyurduk.

Bazı okurlarımız başkan yardımcıları ve yönetim kurulu üyelerini de merak etmişlerdi.Bunu duyuramadık. Çünkü TSB'nin seçimleri öyle bir hamlede bitmiyordu.

Hatta biraz da karışıktı ve seçimleri bir başka dereceli yapıldığı için uzun sürüyordu.

Seçimler nihayet bitti.Şimdi ayrıntıları ile size aktaralım

TSB Genel Kurulu'nda başkan tek dereceli seçiliyor. Yani diğer yönetim kurulu üyelerinden farklı olarak seçim önce başkanlık için yapılıyor.

Burada seçimi Uğur Gülen kazandı. Yine aynı genel kurulda Hayat Dışı ve Hayat ve Emeklilik bölümlerinin komite üyeleri de seçildi.

TSB Hayat Dışı Yönetim Komite üyeleri şu isimlerden oluştu:

Ahmet Yaşar (Maher Holding), Yavuz Ölken (Axa Sigorta), Arif Aytekin (Allianz Sigorta), Ethem Baturalp Pamukçu (Türk Nippon Sigorta), Zekai Mehmet Tuğtan (Anadolu Sigorta), Fahri Uğur (Sompo Sigorta), Neslihan Neciboğlu (Neova Sigorta), Ceyhan Hancıoğlu (Magdeburger Sigorta), Fikret Utku Özdemir (Millî Reasürans).

Bu isimlerden Ahmet Yaşar Komite Başkanı, Yavuz Ölken de Başkan Yardımcısı oldu. Sonra TSB Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi üyeleri seçildi. Bunlar da şu isimlerden oluştu:

Taylan Türkölmez (Allianz Yaşam ve Emeklilik), Erol Öztürkoğlu (Fiba Emeklilik), Cemal Kişmir (BNP Paribas Cardif), Burak Ali Göçer (Garanti BBVA Emeklilik ve Hayat), Atilla Benli (Zurich Yaşam), Olgun Küntay (Axa Hayat Emeklilik), Murat Atalay (Anadolu Hayat Emeklilik), Emine Pınar Kuriş (QNB Sağlık Hayat), Raif Deniz Yurtseven (Metlife Emeklilik ve Hayat).

Yine bu isimlerin arasında yapılan seçimler sonucu Taylan Türkölmez Başkanlığa, Erol Öztürkoğlu da Başkan Yardımcılığına getirildi.

İşte TSB'nin yönetimi bu seçimlerden sonra oluşuyor. Komite başkanları yani Ahmet Yaşar ve Taylan Türkölmez TSB'nin başkan yardımcısı oluyor.

Burada bir notu iletelim. Ahmet Yaşar'ın oy birliği ile seçildiğini ve geçen dönemki çalışmalarından herkesin çok memnun olduğunun altını çizelim.

Ve devamında komitelerin başkan yardımcıları yani Yavuz Ölken ile Erol Öztürkoğlu da TSB'nin yönetim kurulu üyesi olarak görevlendiriliyor.

Böylece Türkiye'de sigorta sisteminin yönetim kurulu seçilmiş oluyor. Zor bir seçim süreci Sanki biraz da karışık. Yeni dönemde Uğur Gülen başkanlığındaki yeni yönetimi daha yakından takip edip, zor seçim sonucu yönetime gelenlerin sigorta sektöründe 2026'ya kadar farklı başarılara imza atıp atmayacaklarını izleyeceğiz.