Siz kim olduğunuzu sanıyorsunuz

"Bayramın ilk günü sabah Kabataş'tan Adalar'a ek sefer vapuruna bindik. Oturacak yer yok. Alt bölümde sırtımızı duvara verip yere çöküyoruz. Yanımızda üç genç var. Öğrenci misiniz diye soruyoruz, sohbet başlıyor. İkisi Mersin'den biri Kocaeli'nden üç üniversiteli arkadaş. İlk kez Adalar'a gidiyorlarmış!

Normal şehir ulaşımından daha pahalı olan ada vapurlarının bayramda ücretsiz olması, adalara gitmek için bir fırsat. Çantalara doldurulmuş yiyecekler ya da vapura binmeden önce alınmış simitlerle olabildiğince ucuza getirilmiş, şehir içinde günlük bir tatil imkanı!

Arkamızaki gruptan birisi kısa süreliğine yerinden kalkmak için yanındakine 'şuraya bir çanta koy hemen geliyorum' diyor. Diğerinin yanıtı ilginç: Koyamam. Az önce karşı tarafta çanta koyup yer işgal ediyorsunuz diye tartışma çıktı!

Bayramın üçüncü günü Zeytinburnu'ndan Kabataş'a geçmek için tramvaya biniyoruz. Ön tarafta ayakta duran dört arkadaş sohbet ediyor. Onlar da Adalar'a gidiyorlarmış. Aralarından biri daha önce de gitmiş, "Adalar'daki insanlar daha farklı. Senin benim gibi değil" diyor! İnsan öyle kalıyor... Aynı şehirde, sanki farklı ülkenin insanları gibi."

Evrensel'de yazan Fatih Polat Ramazan Bayramı'nın üç gününde toplu ulaşımın bedava olduğu İstanbul'dan izlenimlerini köşesine böyle taşımıştı.

Ya da mesela "İstanbul'da yaşıyorum ama bugüne kadar Eminönü'ne hiç gelmemiştim! Gerçekten harika bir atmosfer. Tarihi mekanları gezdik. Tarihimizi öğrenmek güzel bir deneyim. Ancak ekonomik nedenlerle gezemiyorum. Mahallemizden 142F numaralı otobüsle geliyorum. Normalde dolu olmazdı, bu kadar kalabalık olduğunu ilk defa gördüm" diyen İstanbul'da doğup 18 yaşına kadar bu kentte yaşayan gencimizin sözleri.

Ya o gencin anne babasının dedikleri Sadece oğullarına ekmek arası balık alabilmişler. Kendileri ise yanlarında getirdikleri ile idare etmiş!

Fakirlik edebiyatı değil gerçekler...

Her dini bayramda, 23 Nisan'da gelenek oldu Erdoğan'ın 'talimatı ve imzası' ile köprüler, otoyollar, iktidardaki belediye başkanlarının kararları ile de o şehirlerde otobüs, metro, tramvay, vapur bedava oluyor.

Dün Resmi Gazete'de bir cumhurbaşkanı kararı daha yayımlandı. 1 Mayıs ve önümüzdeki 19 Mayıs'ta da İstanbul, Ankara ve İzmir'deki tüm raylı sistemler bedava olacakmış!

Doğup büyüdükleri şehirlerin hiç gitmedikleri yerlerine yanlarında erzak torbaları akın akın gidecek yine milyonlar.

Can yakıcı, hatta daha beteri can sıkıcı.

Siz kim olduğunuzu sanıyorsunuz

İnsan onuru ile sonsuza kadar oynanabileceğini mi düşünüyorsunuz

Bıktık milletin kesesinden sultanlar gibi millete bahşiş dağıtmanızdan!

Bakın Abbasiler'de 'bey bahşişi' denirdi. Samaniler'de, Gazneliler'de, Selçuklular'da, Harizmşahlar'da, Moğollar'da, Memluklular'da ve birçok Türk devletinde bahşiş vardı. Kullar öylesine alıştırılmıştı ki bahşişle yaşamaya, hazinede bahşiş parası kalmazsa isyan çıkıyordu.