Pilot kabinindeki yangın suikast işareti mi

İRAN yasta. İran, başta Cumhurbaşkanı Reisi olmak üzere kuşkulu helikopter kazasında yaşamını yitirenlerin cenazesini kaldırıyor.

Bugün Tahran'da dini lider Ali Hamaney tarafından cenaze namazı kıldırılacak.

İran'da bir süredir kuşkulu suikastlar yaşanıyor. İran'a bir süredir İsrail ve ABD tarafından operasyonlar çekiliyor.

1- NÜKLEER FİZİKÇİNİNÖLDÜRÜLMESİ

27 Kasım 2010 tarihinde Tahran'da nükleer bilimci Muhsin Fahrizade öldürüldü. Fahrizade'nin öldürülmesi bir başlangıçtı. Son 10 yılda İran'da 5 nükleer fizikçi öldürüldü.

Uçak kazasında hayatını kaybeden Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan suikastlardan İsrail'i sorumlu tutmuştu. Ama ilginç olanı bu suikastların İran'ın başkenti Tahran'da işlenebilmesiydi.

Peki İsrail, Tahran'da nasıl suikast yapabiliyor

2- NÜKLEER TESİSLEREDRONLU SALDIRI

19 Nisan 2021 tarihinde İsfahan ve Tebriz şehirlerinde nükleer tesisler vuruldu. İran Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yine nükleer tesisleri vuran dronların İran'ın içinden kaldırıldığı tespit edildi.

3- KASIM SÜLEYMANİSUİKASTI

İran'ın Ortadoğu'daki kolu olarak gösterilen Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020 tarihinde Bağdat havaalanına indiği sırada ABD tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldü. Kasım Süleymani suikastı bir kırılma noktasıydı. Çünkü Başkan Trump'ın talimatıyla yapılan operasyondan sonra İran'ın Ortadoğu'daki kolu kırıldı denildi.

Kasım Süleymani'yle ilgili istihbaratın İran'ın içinden verildiğine dair spekülasyon ise sürüyor.

4- SÜLEYMANİ'Yİ ANMA

3 Ocak 2024 tarihinde Kasım Süleymani'yi anmak için Kerman'da yapılan törenlerde bombalı saldırı düzenlendi. DEAŞ'ın üstlendiği ve İsrail antetli saldırıda 103 kişi hayatını kaybetti.

5- REİSİ'NİN HELİKOPTERİNİNDÜŞMESİ

19 Mayıs 2024'te ise helikopterin düşmesi sonucunda Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi başta olmak üzere İran'ın önde gelen isimleri hayatını kaybetti.

Tüm bunları sıralarken Reisi'nin helikopterinin düşmesini İsrail'e bağlamak gibi bir iddia içinde değilim.

6- İSRAİL, İRAN'DAEYLEM YAPABİLİYOR

Ama İsrail'in bir süredir İran'ın içinde, İran topraklarını kullanarak, İranlı suikastçılar aracılığıyla, İran içinden dronlar kaldırtarak eylem yapabilme gücüne sahip olduğunu söylemek istiyorum.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Reisi'nin öldürülmesine gelince bu iş İsrail'e yarar mı Yarar. İran'ı karıştıran her olay İsrail'e yarar. Bu işin arkasında İsrail'in parmağı olabilir mi Olabilir. Ama ben bu olayın faturasını İsrail'e kesip olayın üstünün örtülmesi düşüncesinde değilim. Reisi'nin helikopterinin düşmesinde karanlık noktalar var. Bunların aydınlatılması gerekiyor.

İRAN'DAKİ GÜÇ SAVAŞI

Bu olay İran içinde bir güç savaşının sonucu mu, yoksa baş şüpheli olan İsrail'in bu işte bir parmağı var mı

Kafamda deli sorular ve aydınlatılması gereken karanlık noktalar. O nedenle İran'ın içine bakılması gerektiğini düşünüyorum.

KARANLIK NOKTALAR

1-Kabul, İran'a 1979 Humeyni devriminden bu yana ambargo uygulanıyor. Ama İran, Cumhurbaşkanı'nı taşıyan helikoptere sinyal vermesini sağlayacak olan ELT cihazını da taktıramayacak durumda mı Ülkede tek bir ELT cihazı olsa önce Cumhurbaşkanı'nı taşıyan helikopterde bulunması gerekmez mi ABD Başkanı Biden, İran'ın 1979 yılında dondurulan 10 milyar Euro'sunu 3 Temmuz 2023 tarihinde serbest bıraktı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İKİ HELİKOPTERNASIL UÇTU

2-Üç helikopter havalanıyor. İkisi ineceği havaalanına inmeyi başarıyor. Cumhurbaşkanı'nı taşıyan helikopter neden düşüyor

3- Diğer iki helikopterin sisin yoğun olduğu bölgeye geldiğinde uçuş güzergâhını değiştirdiği ifade ediliyor. Peki Cumhurbaşkanı'nı taşıyan helikopterin pilotu güzergâhı neden değiştirmedi

4- Uçuş güzergâhının değiştirilmesi konusunda diğer iki helikopterin pilotu ile aralarında bir diyalog geçti mi

SİSLİ HAVADANEDEN UÇULDU

5-