Mesleksizlik!..

Hayatımıza hemen her dönemde yeni kavramlar giriyor.

Son yılların en dikkat çekeni kavramlarından biri de "mesleksizlik."

Diploma ile meslek sahibi olunacağını sandık, yanılgıların en büyüğünü yaşadık. Ülkemizin dört bir yanını üniversitelerle donattık, diplomalı sayısı artıkça, üretimin ve kalitenin de artacağını, işsizliğin yok olacağını, ülkemizin hızla kalkınacağını düşündük. Tam tersi oldu.

10 milyona yakın üniversite mezunumuz ya işsiz ya da öğrenim gördüğü alanla hiç ilgisi olmayan işlerde çalışıyor!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Tarım ve turizm ülkesiyiz ama meslek liseleri içerisinde en azı onlar.

Sanayide ileri teknolojiyi yakalamaya çalışıyoruz ama meslek liselerimizin çoğu çağın çok gerisinde.

En vahimi de meslek liselerinde meslek adamı yetiştirme yerine öğrencilerini üniversitelere yönlendirdik. İyilik yapıyoruz derken mutsuzluğun en büyüğünü yaşattık. Teknik eleman olarak kalsalar rahatlıkla iş bulabilecekken üniversite sınavlarında perişan oldular, hiç istemedikleri bölümlere yöneldiler, işsizliğe mahkûm oldular. Meslek liseliler, 'katsayı zulmü'nden kurtulunca güya daha daha mutlu olacaklardı, tam tersi yaşandı

Mesleki eğitim politikası

Herhangi bir mesleki eğitim politikamız var mı

Bilen, duyan varsa ne olur bize de anlatsın

Dünya genelinde okula başlayan tüm öğrencileri üniversiteye yönlendiren ve eğitim sistemini ona göre dizayn eden bir başka ülke zor bulursunuz.

Gelişmiş ülkelerin çoğunda beyaz yakalılar kadar mavi yakalılar da çok önemlidir. Bu yüzdendir ki öğrencilerin üçte biri üniversiteye, üçte ikisi mesleki okullara yönlendirilir. Zaten pek çoğunun tercihi de o yöndedir.

Yurt dışında okulları gezerken girdiğim her sınıfta ileriye yönelik beklentilerini, hedeflerini ve tercihlerini de sorarım.

En gelişmiş ülkelerde bile sınıfın yarıdan fazlasının tercihi üniversiteden yana değildi!.. Meslek yelpazesi onlarda o kadar geniş ve yapılan her iş, edinilen her meslek o kadar değerli ki kimse diploma ya da etiket peşinde koşmuyor! Sevdiği işi yapmaya çalışıyor.

Sanayiciler ne diyor

Turizm, tarım ve diğer hizmet sektörleri gibi sanayicilerimiz de kalifiye eleman konusunda fazlasıyla muzdaripler.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İşte gelinen son nokta:

Türk sanayisinde ara eleman bulmakta sorun yaşandığını söyleyen sanayiciler, gençlerin fabrikada çalışmak yerine masa başı iş veya memurluk istemelerinden dert yakınıyor.

Sanayi alanında yaşanan eleman sorunu giderek artıyor.

Hal böyle olunca her geçen yıl şiddetini giderek artıran ara eleman sorunu Türk sanayisi açısından büyük bir riske dönüşüyor.

Konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yürütülse de çare olabilmiş değil.