Hamas'a destek, İsrail'e destek mi

İsrail vatandaşı, tarihçi Profesör Ilan Pappe, ABD'nin Detroit Metropolitan Havaalanı'nda "Hamas destekçisi" olduğu iddiasıyla Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından iki saat sorguya çekildiğini duyurdu.

Pappe, sorgu sırasında FBI çalışanı iki kişinin telefonunu elinden aldığını, kopyaladığını ve "Hamas destekçisi misin İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını düşünüyor musun Çatışma için çözümün nedir" gibi sorular sorduğunu bildirdi.

Bu sorgudan anlaşılan o ki ABD'de "İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını" düşünmek bile suç sayılıyor. Türkiye'de ise Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ortak basın toplantısında Hamas'ın terör örgütü olduğunu belirtmesine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum; tam aksine Hamas'ı kendi topraklarını, insanını korumanın mücadelesini veren insanlar olarak görüyorum. Ülkemde şu an 1000'i aşkın Hamas mensubu, hastanelerimizde tedavi altında." dedi.

BBC, konuyla ilgili haberinde "Görüşme sonrası Reuters'a konuşan ve ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili, Erdoğan'ın 'hatalı bir ifade kullandığını' ve aslında Hamas üyelerinin değil 1000 kadar Gazzelinin Türkiye'de tedavi edildiğini kastettiğini söyledi. İletişim Başkanlığı ise Erdoğan'ın sözlerini herhangi bir düzeltme olmaksızın yayınladı" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ayrıca "Millî Mücadele sırasında Türkiye'deki Kuvayı Millîye ne ise Hamas da işte aynen odur. Bunu söylemenin de bir bedeli olduğunun elbette farkındayız." dedi.

Erdoğan, 2018 yılında da Suriye'deki Özgür Suriye Ordusu için "ÖSO, kendi vatanlarını korumak için bir araya gelip organize olmuş, bizim de desteklediğimiz, tıpkı Kurtuluş Savaşımızdaki Kuvayı Millîye güçleri gibi sivil bir oluşumdur." demişti...

Erdoğan, "Bunu söylemenin bir bedeli olduğunun farkındayız" dediğine göre ABD ziyaretinin neden iptal edildiği de ortada.

ABD, üniversite öğrencilerinin Gazze'deki soykırımı protesto eylemlerine tahammül edemiyor, sert müdahalede bulunuyor, öğrencileri destekleyen hocaları da kelepçeleyip gözaltına alıyor, İsrail vatandaşı olan Yahudi tarihçiyi bile havaalanında sorguluyor.

ABD, Erdoğan'ı da Yahudi tarihçi gibi sorgulayamaz; bu sebeple ziyaretini iptal etti...

Tabii ardından başka yaptırımlar da gelebilir, Türkiye'yi "terör örgütlerine destek veren ülke" olarak ilan edebilirler! Hamas, ABD için El Kaide gibi, IŞİD gibi her zaman İslam ülkelerine karşı bahane olarak kullanabileceği bir örgüttür! Türkiye'nin Hamas'ı kurtuluş örgütü olarak göstermesi, ABD'nin bundan sonraki Türkiye politikasının çıkış noktası olabilir! Erdoğan'ın tutumu, buna zemin hazırlamaktadır.

Bir defa ne Özgür Suriye Ordusu, Kuvayı Millîye'ye benzetilebilir ne de Hamas!