ABD'den uzak durmak Özgür Özel'e yakın olmak

Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredata koydu mu bilmiyorum.

Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı'ya karşı ABD'nin; İngiltere, Fransa ve özellikle de Yunanistan'a verdiği destekten bahsediyorum. Yedi Haziran 1922'de, ABD Deniz Kuvvetleri, Yunanistan'la birlikte, Rum çetelerine destek vermek için Samsun ve Trabzon sahillerini top ateşine tuttu. Cumhuriyet tarihi boyunca bunları hiçbir tarih ders kitabı yazmadı.

ABD gemileri Yunanistan'ın İzmir'i işgalinde de Yunan gemilerine eşlik ederek koruma sağladı. Ders kitapları bundan da hiç bahsetmedi.

27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan, Gezi, Kobani, 15 Temmuz Fetö Darbe girişimi olaylarının arkasında hep Amerika vardı.

Bugün Amerika, PKKPYD'ye açıktan destek veriyor. İran, Suriye ve Türkiye'nin ortasında bir "teröristan" kurdurarak, İsrail'i güvenlik altına almaya çalışıyor. PKK'ya on binlerce TIR silah göndererek, Türkiye'nin güvenliğini hiçe sayıyor.

ABD OPERASYONLARA

KÖSTEK OLACAK MI

Türkiye şimdi, 50 yıla yakın enerjisini, ekonomisini sömüren PKK'ya bitirici darbeyi indirmeye hazırlanıyor. Irak ve Suriye'de başlatılacak operasyonlar ya ABD'nin desteği ya da ABD'nin desteği olmadan yapılacak. Peki Amerika, Türkiye'ye bu desteği verir mi İşte her şey bu soruda düğümleniyor. ABD'nin destek vermesi elbette söz konusu olamaz. Ama "köstek" olmaması isteniyor.

Suriye'deki PKK, PYDYPG adıyla anılıyor. Biri Suriye PKK'sı, diğeri Irak PKK'sı. Birbirini besleyen iki yapı. İkisi de yok edilmeden sonuç almak çok zor. Amaçları Türkiye'yi parçalayarak bir "teröristan" kurmak.

ABD hâlâ İsrail'in Gazze katliamlarına tam destek veriyor. İsrail'in Refah'a yapmayı planladığı operasyonu sadece Amerika durdurabilir. Ama durmaya niyetleri yok. Amerikan tarihinde görülmedik şekilde, İsrail'i protesto eden öğrencileri tutukluyor, rektörleri işten atıyor, adeta İsrail için, bilindik Amerikan Özgürlüğü anlayışını bile çöpe gönderiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretini ve ziyaretin ertelenmesini bu iki çerçevede de düşünmek gerekiyor.

Birincisi; Türkiye'nin PKK'ya yapacağı operasyonlara "köstek olmayacağına dair bir irade" ortaya koymaması, ikincisi de Gazze'deki soykırıma rağmen, İsrail'in arkasında durmaya devam etmesi.

Amerika, bu iki konuda da "köstek" olmakta kararlıysa gidip ne yapacaksınız.

İşte Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile yapacağı görüşmenin bence en önemli noktası ilki. Türkiye'nin güvenliği için atılacak adımlara muhalefetin tam destek vermesi.

ÖZGÜR ÖZEL İÇİN TARİHİ FIRSAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Özgür Özel'in buluşmasında neler konuşulacağını, günlerdir herkes yazıyor: Yeni sivil anayasa, buna bağlı olarak 501'in kaldırılıp kaldırılmayacağı, Gezi tutuklusu ve hükümlülerinin durumu, emekli maaşları, hayat pahalılığı vesaire

İktidarın genel başkanı ile muhalefet liderinin buluşmasında bunların konuşulmasından daha doğal bir hal olamaz. Asıl zor mesele yukardakiler işte.