Hamas, Kuvâ-yi Milliye ve Sütçü İmam

Kuvâ-yi Milliye ve Hamas'ın ne anlama geldiğini bilmeyen embesiller, Cumhurbaşkanımızın Hamas'ı Kuvâ-yi Milliye'ye benzetmesine karşı çıkıyorlar. Birazcık tarih bilgisi olan, vatanını, milletini seven birisi, bizdeki Kuvâ-yi Milliye'ye karşı olmadığı gibi, Filistin'de terör örgütüne karşı mücadele eden Kuvâ-yi Milliye'ye de karşı olmaz, bilakis destekler.

Kavram fukarası olduğumuz gibi, kendi tarihimizden de haberimiz yoktur. Maraş'ı işgal eden Fransız ve Ermeni çetelerinin şehirden nasıl kovulduğunu ve püskürtüldüğünü biliyor musunuz Biraz tarihe uzanalım. Adını depremle daha fazla duyduğunuz Kahramanmaraş, Sütçü İmam'ın şehridir. Maraş'ta Sütçü İmam'ın Fransız ve Ermeni örgütüne yönelik milli mücadelenin ilk kıvılcımıyla başlayan kurtuluş destanını bilmeyenlerin, Maraş'ı, Kuvâ-yi Milliye'yi anlamaları imkansızdır.

Sütçü İmam neyse, Kuvâ-yi Milliye de odur.

Maraş'ın düşman işgaline karşı ilk kurşunu 105 yıl önce ateşleyen Sütçü İmam gibi yiğitlerin değerini anlamak için, işgal yıllarındaki yapılanmayı tanımamızda fayda var. Maraş, tarihte sadece Fransızlar tarafından işgal edilmedi, öncesinde İngiliz işgali vardır. Maraş'ın işgal girişimi 22 Şubat 1919'da İngiliz işgal kuvvetlerinin Albay Max Andriyo komutasında şehre girişiyle başladı. Maraş, 8 ay süren İngiliz işgalinden sonra, 29 Ekim 1919'da Fransızlar tarafından işgal edildi. İşgalin bastırılmasında ve şehrin kurtuluşunda Sütçü İmam'ın rolü büyüktür. Çünkü Sütçü İmam, Maraş'ta Milli Mücadele'nin simgesidir. Maraş'ta Fransız askerlerinin hamamdan çıkan Türk kadınlarının peçesini açmaya teşebbüs etmesi sonucu Sütçü İmam'ın silahını ateşlemesiyle Maraş Milli Mücadelesi başlar. Maraş denilince, direniş, vatanın savunulması ve kahramanlık gelir aklımıza. Maraş'ta kadınıyla, çocuğuyla silahı ve mühimmatı olmayan ama kahramanlığı en üst düzeyde insanlar, düşmana karşı mücadele etti.Elbette Maraş kıyamının kahramanı Sütçü İmam'dan ibaret değildir.

Başta Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ile birlikte Senem Ayşe, Sütçü İmam, Arslan Bey, Evliya Efendi, Muallim Hayrullah, Mıllış Nuri, Rıdvan Hoca, Kılıç Ali, Ali Sezai Efendi, Yörük Selim, Abdal Halil Ağa ve Zülkadiroğlu Süleyman Bey gibi şahsiyetler olmasaydı ve Milli Mücadele başarısız olsaydı, Anadolu diye bir şey olmazdı.

Maraş halkı, "Ya İstiklal, ya ölüm!" parolasıyla başlattığı kurtuluş mücadelesini 11 Şubat 1920 tarihinde gerçekleştirdi. Maraş'ta Türk milleti büyük bir zafer kazandı. Yukarıda isimlerini sıraladığım kahramanlar, Maraş'ın Kuvâ-yi Milliyesi'dir

Dolayısıyla Kuvâ-yi Milliye'yi tanımamızda fayda var.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Yunan, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Ermeni birliklerince işgal edildiği ve Mondros Mütarekesi sonrasında ağır koşulların dayatıldığı dönemde, çeşitli yörelerde Osmanlı ordusunun silahlarının alınıp dağıtıldığı günlerde doğan bir direniş hareketidir. Kurtuluş Savaşı'nın her cephesinde mücadele eden ve vatanın bağımsızlığı için canını ortaya koyan her hareket, birer Kuvâ-yi Milliye'dir. Maraş ise bu cephelerden en önemlisidir. Kurtuluş Savaşı yıllarında düzenli ordunun her tarafa yetişmesi mümkün gözükmüyordu.

Düzenli işgal birliklerine karşı bağımsız yerel milis güçleri olarak ortaya çıkmış olan Kuvâ-yi Milliye, yine bu milletin sinesinden çıkmış askeri bir teşkilattır. Biraz da Filistin ve Hamas gerçeğine değinelim. Hamas'ın tarihçesi 35 yıl öncesine dayanıyor.

7 Ekim sabahı dünya gündemine oturan Hamas ve Gazze mücadelesinin temel taşı nedir Filistin topraklarını yıllardır işgal eden İsrail terör devletinin asıl amacı nedir

Hiç şüphesiz Aksa Tufanı operasyonu ve ardından İsrail'in başlattığı operasyonları, İsrail-Filistin meselesinde yeni bir dönemin kapılarını aralanmıştır. 1987de kurulan Hamas, kısaca İslami direniş hareketidir. Öncesinde Filistin için mücadele eden FKÖ ise ağırlıklı olarak milliyetçi ve seküler bir örgüttü. Hamas'ın temelinde, Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütünün çizgisini görmek mümkündür. Hareketin ilgi alanı sadece sosyal hizmetler, dini okullar, camiler ve spor kulüpleri değil elbet. Politik yönüyle de dikkat çeken Hamas, Filistin için can suyudur. Hamas'ın Filistin topraklarında birçok İsrail karşıtı saldırı düzenleyen İzzeddin el-Kassam Tugayları olarak bilinen bir askeri kanadı bulunmaktadır. Hamas, çok yönlü bir yapılanmayı içeriyor. Filistin'in önemli bir coğrafi kısmını oluşturan Gazze Şeridi'ni yönetiyor. Hamas, bize göre terör devleti İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesine karşı çıkan, yıllardır onun mücadelesini veren meşru bir direniş hareketidir. Kendisine mesafeli yaklaşan İslam ülkeleriyle bile iyi ilişkiler kuran Hamas, Batılı ülkeler tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanıyor. Bugün İsrail'e her türlü desteği veren ve onun arkasında duran Batılı ülkelerin hepsi, başta Amerika olmak üzere teröristtir. Teröristin teröristi savunmasından daha doğal bir şey olamaz. BM'nin terör listesinde Hamas yoktur. Buna rağmen Hamas, 2006'da Filistin genelinde yapılan seçimlerde Filistin halkı tarafından iktidara taşınmış ancak İsrail başta olmak üzere Batılı ülkelerce tanınmamış ve hükümetten düşürülmüştü. Hiç şüphesiz Arap -İslam dünyasının en büyük İslami hareketi, Mısır'daki Müslüman Kardeşler Hareketidir.