En fazla işçi aranan sektörler ve meslekler

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ülkemizde istihdamın korunması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmakta ve işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmektedir. 1946 yılında kurulan İş ve İşçi Bulma Kurumu, 2003 yılında yeniden yapılandırılarak İŞKUR adını almıştır. Eskiden sadece iş ve işçi bulma hizmetlerini yaparken yeni dönemde aktif ve pasif işgücü politikalarını uygulayan, istihdam politikaları oluşturan ve geliştiren bir yapıya kavuşturulmuştur. Kurumun ülkemiz işgücü piyasaları bakımından önemli sayılacak çok önemli hizmetleri var.

Kovid-19 salgını döneminde de İŞKUR 3,7 milyon işçiye kısa çalışma ödeneği, 3 milyon işçiye de nakdi ücret desteği ödedi. Böylelikle işyerlerinin faaliyetlerinin durdurulduğu bir dönemde işçilere gelir sağlanmasının yanı sıra salgın sonrasında yeniden faaliyete başlayan işyerlerinde işçilerin işlerini koruması ve işyerlerinin ayakta kalması sağlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından dün İŞKUR'un 'Açık İş İstatistikleri Araştırması'nın 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuç raporuna ilişkin veriler paylaştı. Araştırmaya göre en fazla işçi talep eden sektörler ile en fazla işçi aranan meslekler belirlenmiş. Ülkemizin işgücü piyasalarının en önemli sorunu işverenlerin istediği nitelikte işçi bulamaması, emeğini işgücü piyasalarına arz edenlerin de iş bulamamasıdır. Tam bu noktada İŞKUR'un araştırmasının sektör ve meslek bazında ihtiyaç duyulan alanları tespit etmesi istihdamın artmasını sağlayacaktır.

İŞKUR'un kendi uzmanları marifetiyle yılda dört kez yaptığı uluslararası standartlar ile uyumlu araştırmada dikkat çekici pek çok bilgi bulunuyor. 'Açık İş İstatistikleri Araştırması'nda geçen "açık iş" kavramının teknik tanımını bir kenara bırakırsak açık iş en basit ifadesiyle işverenin hangi mesleklerde kaç kişiye ihtiyaç duyduğunu ifade etmektedir.

EN FAZLA ÇALIŞAN ARANAN SEKTÖRLER

Araştırmada yaklaşık 17 bin işletmeye ulaşılmış. Bu örneklem ile Türkiye geneli 3,2 milyon işletmeyi kapsayan bir sonuç üretilmiştir. Türkiye genelinde araştırma referans döneminde 272 binin üzerinde açık iş yani işçi ihtiyacı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre en fazla işçi aranan sektörlerin inşaat, imalat, bilgi ve iletişim olduğu tespit edilmiş. Bu sektörlerde çalışana duyulan ihtiyacın artış göstermesinde depremin işgücü piyasasına etkisi olarak yorumlanabilir. Bir başka ilginç sonuç ise işverenin işçi ihtiyacı geçen yılın bu dönemlerine oranla yüzde 30 artmasıdır.