Yeni nedir Her yeni iyi midir

Hüseyin Besli-Yeni nedir Her yeni iyi midir

1

Hemen girişte söylemeliyiz ki; her yenininyenileşmeninyeniliğin... iyi ve doğru olduğu iddiası bir vehimden ibarettir.

Yeniilerigelişmiş kabul edilen her şey 'olması gereken şey' olmayabilir. 'Bir şey' olduğunu zanneden herkes kendinden önceki, kendinden başka herkesi küçümseyebilir, ötekileştirebilir...

2

Nerede ve ne zaman sosyalsiyasal süreçlerde bir sıkıntı yaşansa orada bol bol yeniliktenyenileşmeden bahsedilir.

Bu, dünyada böyle olduğu gibi Türkiye'de de, Ak Parti'de de böyledir.

Öyle ki; Mevlana'ya müracaat edilerek;

"Dünle beraber gitti cancağazım,

Ne kadar şey varsa düne ait

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım" dizeleriyle tezlerini kuvvetlendirmeye çalışır bu görüş sahipleri.

Eğer yenilikdeğişim; eskiye dair ne varsa kaldırıp atmak, ondan boşalan alana ne olursa, nasıl olursa olsun yeni bir şeyler koymak olarak algılanıyorsa büyük bir tehlikeye doğru akıyoruz demektir.

Eğer yenilik dediğimiz şey; 'bir yerden gelmeyi', 'bir yerde bulunmayı', 'bir yere gitmeyi' içermiyorsa; yani dün-bugün-yarın dizgisini korumuyorsa; insan için her şeye müphemleştiriyor, puslu bir havada yol almaya mecbur ediyor demektir.

Oysa; sadece düne takılıp kalmak anakronizmi, bugüne çakılıp kalmak eyyamcılığı (şimdicilik), yarına bakmak ise hayalperestliği besler.

Eğer yenilikçiliği, değişimciliği sadece kişilerin değişimi olarak alırsak, boşa kürek sallamış oluruz. Aslolan 'fikri müdir'i, düşünceyizihniyeti değiştirmektedir. Yani ana 'fikri' değiştirmeden müdürleri değiştirmenin bir anlamı yoktur.

Kaldı ki değişmekgelişmek (bu kavramların bizatihi kendilerinin tartışılması aynı bir bahis) topyekûn eskiyi atmakreddetmekyok saymak ile olmaz;

Sahici bir değişim 'içererek aşmak'la mümkündür. Yani; geçmişi ve mevcudu iyice anlayıp onun üzerine bir şeyler koymakla mümkündür.

Bunun için öncelikle 'hafıza'mızın yerinde olması, 'özgün bir dil' kullanıyor olmamız gerekir...

Yetmez; hakiki bir değişikliğin tezahür edebilmesi için 'süreklilik' ve 'bütünsellik' ilkesini de ıskalamamamız gerekiyor.

Gerçekçi bir değişiklik ancak; ehem-mühim, en önemli ile önemli, yerine göre gerekli veya ihmal edilebilir, hatta zararlı arasındaki farkın anlaşılması ve buna göre bir yapılanmaya gidilmesiyle mümkün olabilir.

Bizim için lazım olan değişimgelişmeyenilik'in amacı; Batıcı Aydınlanmanın vazettiği 'insan insanın kurdudur' anlayışının yerine 'insanlar hayırda yarışırlar' ilkesini koyabilmek olmalıdır.

Yoksa, değişimyenilik adına nice bilgeleri, nice kadim bilgileri çöpe atar, yerine nevzuhurköksüz mahlukatı doldururuz da hiç farkına varmayız.

3

Hani, bir önceki yazıda Ak Parti'deki 'fazla mühendislik'ten bahsetmiştik.

Yenileşmeningelişmenin önündeki en büyük tehlikelerden bir tanesi de bu 'fazla mühendislik'ten neşet edecek şeyler olabileceğini hep bir ihtimal olarak gözetmemiz gerekir.