Adana'da 1 artı 1 iki değil, üç etti

Başlığa bakıp olmaz demeyin Aktaralım Bu yıl 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı muhteşem geçti Hikâyesini bu köşenin okurları ile geçtiğimiz hafta paylaşmıştık.

Karnaval Komitesi Başkanı ve Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt'un bir hayalinin gerçekleşmesi olarak özetlenebilir etkinliğin ortaya çıkışı

Şimdi gelelim etkinliğin getirisinin katlanması meselesine Ama ondan önce bir önemli bilgiyi daha aktarmak gerekiyor.

Ali Haydar
Bozkurt

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Beyoğlu'nda yapılan restorasyon çalışmalarını konuşurken ortaya çıkan Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin, kısa sürede kök saldığı bilgisini aktarmaktan söz ediyorum. Şimdilik 16 kent festival kapsamına dâhil edildi. Festival, yapıldığı kentlere değer katıyor.

İşte bu değer katan festival bu defa yerelde başarılı olmuş etkinlikleri de kapsama alanı içine aldı.

İlk olarak Adana Portakal Çiçeği Karnavalı kapsama alanı içine alındı. İyi ki de alındı Kültür Yolu'nun rüzgârını alan Adana portakalı uçurdu. İşte tam bu noktada 1 artı 1 iki değil, üç etti.

Neden böyle düşündüğümüzün yorumunu Adanalıya bırakalım Adana'ya gelip de hediye götürmek isteyen mutlaka Yeni Uğur'a gider ve lokum, cezerye alır dostlarına götürür Bu yüzden etkinliğin nabzını tutacak birisi Yeni Uğur'un sahibi Ali Özdoğru diye düşündük ve cevabını aldık:

-Bu etkinliğe kimin eli değdiyse Allah razı olsun. Böyle satış bayramlarda bile görmüyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından gelip alışveriş yapanlar var.

Yeni Uğur'daki kalabalığı biz de gözlemledik. Kentin en ünlü baklavacılarından, Türkiye genelinde 60'a yakın şubesi olan Mahmut Köse, "nasıl geçti" sorusuna şu cevabı verdi:

-Çok iyi Festival alanında açtığımız stantta ürün yetiştirmekte zorlandık. Adana baklavasını anlatma şansını bulduk. Burada Adana'da oda başkanlarına çağrı yapıyorum. Alın şu Adana baklavasının coğrafi işaretini. Adana baklavası kenarsız, köşesiz olduğu için daha uygun fiyata satılıyor. Fiyatların yükseldiği şu dönemde bu baklavayı meşhur etmenin tam zamanı.

Sonra Adana'nın ünlü ismi Piton Mehmet'e (Taş) Piton Kebap'taki işleri soruyoruz. Karnaval alanındaki işlerin çok iyi gittiğini belirtip ekliyor:

Ali Özdoğru

-Biz dünyanın dört bir yanında varız. Burada yeni talepler geldi. Değerlendireceğiz.

Esnaf mutlu Oteller dolu 1,5 milyona yakın kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Ve en önemlisi yurt içinden ve dışından 200 bine yakın turistin geldiği konuşuluyor. Kente katkısının yaklaşık 4,5 milyar lira olduğu hesaplanıyor. Olayın ekonomi ile ilgili boyutuna son noktayı Karnaval Komitesi Başkanı ve Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt şu sözlerle koyuyor:

-Karnaval herkese iyi geldi. Şimdi hedefimiz daha da büyük. Bundan sonraki karnavalda dünyanın bütün ülkelerinden çocukların Adana'ya geldiği bir karnaval hayal ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili çalışmalarımız olacak. Nisanda Adana'da olmanın güzelliğini anlatmaya odaklanacağız.

Peki bu yol Adana ile sınırlı mı kalacak Kültür ve Turizm Bakanlığı-Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festival Direktörü Selim Terzi'nin verdiği bilgi çok kıymetli:

-Adana'da başladı. Devamında çok önemli çalışmalar olacak. Kültür Yolu Gaziantep'te Uluslararası Gastronomi Festivaliyle, Konya'da müzik festivali ile Nevşehir'de balon festivaliyle buluşacak.

Anladığımız, Kültür Yolu kentlerin zenginleşmesinin, kalkınmasının yolunu açacak. Tanıtımına katkı yapacak. Yakından takip etmeye devam edeceğiz. Emeği geçenlerin ellerine sağlık diyoruz.

Başkanlar gastronomiyi konuştu

Etkinlik sırasında bizim de katıldığımız bir gastronomi ekonomisi toplantısı düzenlendi. Adana TÜRES Başkanı Biral Serttaş'ın yönettiği toplantıda benim dışımda iki konuşmacı daha vardı. TÜRES'in Konya Başkanı Harun Dönmez (Lokmahane) veGiresun Başkanı Şevket Alaeddinoğlu (Doğal Dükkân) önemli mesajlar verdi.

Biral Serttaş

Biral Serttaş açılışta gastronominin önemine dikkat çekti. Konya başkanı yapılanları aktardı. Tarım ve gastronomi ilişkisine gönderme yapan Giresun Başkanı son noktayı koydu. Bu etkinliklerin lezzetingıda sektörünün önünü açtığı yönünde görüş birliğine varıldı.