Türkiye'nin eğitim ve istihdam sorunları nasıl çözülebilir

Ülke olarak, kronik sorunlarımızı detaylı bir şekilde analiz etmeli ve rasyonel çözüm yolları aramalıyız. Bu bağlamda, OECD verileri ne eğitimde ne istihdam da olmayan gençler konusunda uyarılarda bulunuyor. Türkiye, genç nüfusuyla dünyanın en dinamik ülkelerinden biri. Ancak, maalesef bu genç nüfus, eğitim ve istihdam fırsatlarından yeterince faydalanamıyor.

Birçok sektörde ara eleman sıkıntısı giderek artıyor. Yani, işverenler, belirli becerilere sahip orta düzey çalışanları bulmakta zorlanıyor. Bu, üretim, hizmet, sağlık, teknoloji ve diğer birçok sektörü etkiliyor.

Eğitim kurumlarımız ve sektör temsilcileri, öğrencilere istihdam becerilerini kazandırmak için daha iyi hazırlanması gerekiyor. Öyle ki, Genç nüfusun eğitim ve istihdam durumu, ekonomik büyümeyi doğrudan etkileme potansiyeline sahip. Bu nedenle, gençlerin işgücü piyasasına entegrasyonu ve eğitim sistemine yatırım yapılması gerekiyor.

OECD 2023 verilerine göre, Türkiye'deki "İstihdamda Olmayan, Eğitimde veya Eğitimde Olmayan Gençler" (NEET) 15-29 yaş arasındaki gençlerin oranı 28.8 ile incelenen ülkeler arasında en yükseklerden biri. OECD ülkeleri içinde, Türkiye ne eğitim ne de istihdam olan gençler konusunda ikinci sırada. Bu durumda Türkiye, yüzde 29,8 ile birinci sıradaki Kolombiya'nın hemen ardından geliyor.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ara eleman sıkıntısının Türkiye'nin eğitim ve istihdam problemlerinin bir sonucu olduğunu söylüyor ve uzun süredir ara eleman sıkıntısından bahsettiklerini dile getiriyor.

Ara elemanların aslında "ana eleman" konumunda olduğunu belirten ve iş dünyasının bu seviyede çalışan yetenekli mavi yakalıları daha iyi ücretlendirmesi gerektiğini söyleyen İTO Başkanı, üniversite mezunu olup da işsiz kalan gençlerin sanayinin talep ettiği mesleki alanlarda ikinci bir eğitim alarak iş hayatına katılmalarını, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının ise yeni teknolojilere uygun eleman yetiştirecek şekilde kapasitelerini artırmalarını tavsiye ediyor.

2023 TÜİK'na göre, Türkiye'de 15-24 yaş aralığındaki nüfusun ortalaması 11.8 milyon. Bu yaş grubundaki gençlerin yaklaşık 22.4'ü, yani 2.7 milyon kişi ne eğitim almakta ne de iş hayatında yer alıyor. 2023 yılı ortalamasına göre, 15-24 yaş aralığındaki nüfusun 11.8 milyonu içinde yaklaşık 1.3 milyon kişi yükseköğretim mezunlarından oluşuyor.

Aynı zamanda OECD' göre,