Kalamışta doğmayan güneş, Kalamışta batar mı

6 yıllık inziva Aziz Yıldırım'a her açıdan iyi gelmiş. Kendisi de bu sürecin, hem sağlık hem de maddi konularda toparlanmasına olanak sağladığından bahsetti. 20 yıllık başkanlığı, birçok başarının yanında acı dolu hatıraları da biriktirmiş, özellikle 3 Temmuz kumpasıyla bir hayli yıpranmıştı. Basın toplantısındaki konuşmasında, son 4 yılında yaptığı hataları buna bağladı.

AKP trollerinin, lehine yaptığı paylaşımların kendisine zarar vereceğini bildiği için, konuşmasına bu konuya değinerek başladı. Toplantıya bu konuyu sormak için gitmiştim ve başkan daha ilk saniyeden beni taca çıkardı. Kongre üyelerinin ve taraftarın algısında, "İktidar Aziz Yıldırım'ı destekliyor" görüşünün oluşmaması için "laik, cumhuriyetçi ve Atatürkçü" olduğunu söyleyerek bu bahsi tamamen kapattı.

Özeleştiri açısından olumlu olsa da, başkanın hatalarının sadece son 4 yılla sınırlı olmadığını, gerçek bir özeleştiri için tüm süreci çok iyi tahlil etmesi gerektiğini düşünüyorum. Eski yöneticisi ve bir dönem arasının pek iyi olmadığı bilinen Hakan Bilal Kutlualp'in toplantıda en ön sırada olması, bu tespitleri de yaptığının göstergesi.

Eskiden tek bir konuşmasıyla ülkenin gündemini değiştirebilen Aziz Yıldırım, enerjisi ve keyifli haliyle salonun da havasını değiştirmeyi başardı. Aşırı bir kalabalığın eşlik ettiği toplantıya katılanların, Aziz Yıldırım kadar rahat olmadığını söylemek mümkün. Bu gerginliğin, 2018'deki hezimetin rövanşını alma hırsından kaynaklandığı çok açık. İlk açıklamasında "kimseyle kavga etmeyeceğiz" diyen Aziz Yıldırım, bu sefer "bizimle kavga edenle kavga da ederiz" sözleriyle salonun beklentisini göğsünde yumuşattı.

"Murat Ülker'e, Ferit Şahenk'e söyledim, aday olmadılar mecbur kaldım" demesine rağmen, Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe sevgisini bilenler bu işe mecburiyetten girmeyeceğini tahmin eder. "Değiştim" mesajı vermesi açısından, bu şekilde ifade etmesi tutarlı bir tavırdı. Ama en dikkat çekici cümlesi "parası olan adam değil, iş yapacak adam yönetime lazım" oldu. Bu seçimde, yönetim kurulu listeleri büyük önem taşıyacaktır. Aziz Yıldırım'ın, yönetim kurulunda tercih edeceği ilginç isimler olabilir.

Toplantıdaki oturma düzeninin eksikliği ve kalabalıktan kaynaklanan kargaşa nedeniyle, basın mensupları olarak sormak istediğimiz soruları soramadık. Gerçi başkan son derece hazırlıklıydı ama o da yazılı metne sağdık kalmak yerine, en sevdiği doğaçlama tarza dönünce bazı konular havada kaldı. Yine de, en önemli projesinin futbol takımını şampiyon yapmak olduğu konusundaki net ve kesin tavrını her fırsatta vurguladı.