Tunç: İhlal kolluğa bildirilmiş

Polis adliye haberleri en uzak olduğum haberlerdir.

Nedense gazetecilik hayatım boyunca o alana hiç girmek istemedim.

Ancak bazı adli olaylar aşırı siyasallaştığından kaçamadığım da oldu.

Ayhan Bora Kaplan soruşturması bunlardan biri.

(Konuya girmeden önce küçük bir detayı anımsatmak isterim:

Biz aylardır "Ayhan Bora Kaplan soruşturması" diye okuyup duyuyorduk.

Oysa sadece Bora Kaplan'mış.

Avukatı önceki gün SÖZCÜ TV'de yaptığımız söyleşi öncesinde "ismi sadece Bora, Ayhan yok" deyince ben de bu gerçeği öğrenmiş oldum.

Meğer Ayhan Bora Kaplan'ın Ayhan'ı alemde kullandığı ismiymiş ve polis de kod adı gibi gördüğünden Ayhan'ı da kullanıyormuş.

Yaşananları biliyorsunuzdur ama kısa bir özet geçeyim:

- Bora Kaplan "suç örgütü lideri" suçlamasıyla 7 Eylül 2023 günü Esenboğa Havalimanı'nda yere yatırılıp üstüne basılarak gözaltına alınmış, sonra da tutuklanmıştı.

- Uzun süredir soruşturmadan ses seda çıkmazken iki hafta önce emniyetin ve mahkemenin hem "suç örgütünün iki numarası" olarak görüp sanık yaptığı hem vereceği önemli bilgileri alabilmek için M7 koduyla "gizli tanık" haline getirdiği Serdar Sertçelik (Ankara'da ev hapsinde olması gerekirken) yurtdışında ortaya çıktı.

- Hem Serdar Sertçelik hem Bora Kaplan'ın avukatı, soruşturmayı yürüten polislerin "ifadelerinizde bazı siyasetçilerin ismini geçirin" teklifi yaptığını ileri sürdüler.

- Bu gelişmeler üzerine Bora Kaplan'ı havaalanında derdest eden üç polis gözaltına alındı. Mülkiye Müfettişleri hem Serdar Sertçelik'in nasıl kaçtığını hem Sertçelik ve Kaplan'ın "soruşturmaya siyasetçileri dahil etme çabası" iddialarının doğruluğunu soruşturmaya başladı.

- Bizler neler olup bittiğini anlamaya çalışırken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan zehir zemberek bir açıklama geldi. Yerlikaya "FETÖvari" birtakım yapılanmalardan yakınıp, açıkça belirtmediği bazı adresleri kendilerine darbekomplokumpas yapmaya çalışmakla suçladı.

- Konu büyüyünce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan devreye girdi. Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ve MİT Başkanı'yla görüşüp bilgi aldı.

- Erdoğan'ın devreye girmesinden sonra dün de bir polisle üç sivil daha gözaltına alındı. Gözaltı sayısı 7'ye çıktı.

Neler olduğunu anlamak için önceki akşam telefonla görüştüğüm Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a "Serdar Sertçelik'in ev hapsini denetlemek Bakanlığınızın işi değil miydi Nasıl kaçmış" diye sordum.

Tunç denetimli serbestlik kapsamında Serdar Sertçelik'in ev hapsinin Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından denetlendiğine dikkat çekti ve şöyle dedi:

"Bizim kurumumuz denetimi yapar, ihlali kolluğa bildirir. İlgili arkadaşlar, bu vakadaki bütün ihlalleri kolluk kuvvetine hızlı bir şekilde bildirmiş. Hepsinin yazıları mevcut."

Ortaya çıkan haberler de Bakan Tunç'u destekliyor.

İhlaller ilgili polisler tarafından görmezden gelinmiş olacak ki ayağında elektronik kelepçeyle evden çıkamaması gereken Serdar Sertçelik bırakın evi, Türkiye'den kaçmayı başarmış. Hem de "sakat sakat"...

Bakan Tunç, görevli kolluk personelinin gözaltına alındığını, evlerinde arama yapıldığını, soruşturma sırasında olayın aslını ortaya çıkarmak için kimin kiminle irtibatlı olduğunu, HTS kayıtlarını incelediklerini ve gerçeği kısa sürede ortaya koyacaklarını söyledi.