3600 günle emekli olmanız avantajlı

Soru: 1 Ekim 1968 doğumluyum. SSK girişim 3 Mart 1991 olup 3921 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim Sefer BAŞ

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigorta süresi, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 1604 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, 3600 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı dolduracağınız 1 Ekim 2028'de emekli olmanız da mümkün (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak). Prim ödemeden hem de daha erken emekli edeceğinden bu seçenek avantajlı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

EMEKLİLİK TALEBE BAĞLIDIR

SORU: Sigorta başlangıcım Ağustos 2002 olup 7300 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olurum Orhan AYYILDIZ

CEVAP: Doğum ve askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğu için 60 yaşı doldurmuşsanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Doldurmamışsanız, bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Emeklilik talebe bağlıdır. Şartlar sağlansa da emeklilik talebinde bulunulmağı sürece emekli aylığı bağlanmaz. Bu açıdan 60 yaşınızı dolduruyorsanız SGK'dan emeklilik talebinde bulunduğunuzda emekli aylığınız bağlanacaktır.

HAKSIZ MAL EDİNME NASIL TESPİT EDİLİR

Soru: Mal bildiriminde bulunulması kapsamında haksız mal edinme nasıl tespit edilir Kurumum mal bildirimime göre haksız mal edinme nedeniyle açıklama istiyor. Bazı arkadaşlara da aynı yazılar gelmiş. Hepimiz aynı cevabı yazsa olur mu C.E.

Cevap: Mal bildirimi uygulamasında kanuna veya genel ahlaka uygun şekilde elde edildiği ispat edilemeyen mallar veya kişinin sosyal yaşantısı bakımından geliriyle uygun olduğu kabul edilemeyecek kadar büyük tutarda harcamalar şeklinde ortaya çıkan artışlar, haksız mal edinme sayılıyor. Haksız mal edinme kapsamında değerlendirme yapılabilmesi için, her kişi için ayrı ayrı belirli kriterlere göre analizler yapılması gerekiyor. Kişinin geliri, gideri, kirada mı yoksa kendi evinde mi oturduğu, sosyal yaşantısı gibi kriterlerin ayrı ayrı göz önüne alınması lazım. Her ailenin gelir veya giderinin tespiti somut şekilde yapılmalı. Bu mümkün olmazsa kişinin yaşam tarzına, mesleki durumuna ve sosyal seviyesine göre harcamaları ortalama bir aileye göre belirlenmeli. Aslında haksız mal edinme olup olmadığı hususu, bu konuda uzman kişi veya kuruluşlar tarafından değerlendirilmelidir. Dolayısıyla hepinizin aynı cevabı vermesi doğru olmaz. Çünkü belirttiğiniz kriterlere göre yapılacak değerlendirmede her ailenin durumu farklı çıkar.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

EŞİNİZİ İSTEĞE BAĞLI OLARAK 720 GÜNDEN FAZLA PRİM ÖDEMEMELİ

SORU: 6 Temmuz 1978 doğumlu eşimin sigorta başlangıcı 1 Ocak 1997 olup, iki çocuk borçlanması ile 4050 gün primi oldu. 500 gün de isteğe bağlı yatırdık. Emekli olmak için nasıl bir planlama yapmalıyız Cihangir SÖZÜNDEDURAN