Cumhurbaşkanı Erdoğan: İktidar, muhalefet, basın ve sivil toplum ile birlikte

Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la buluşması, siyasi havayı değiştirmek için bir kapı açmış oldu. Umutsuzluk içindeki geniş muhalif kesimlerde yeni umutlar için elverişli bir rüzgar esmeye başladı. Öte yandan, endişe ve karamsarlık, hâlâ bir ölçüde etkisini sürdürüyor. Buradan barış, demokrasi yönünde bir çıkış imkanı görmeyenlerin sayısı da az değil.

Bir kesim, "Tayyip Erdoğan yenilmez, sonunda iktidarı kimselere vermez", "Zaten CHP kazanmadı ki" diyor. Bu kesime göre; iktidara yürekten bağlı seçmenin bir kısmı, bir uyarı cezası vermek istedi. Bu kesime göre bu seçimleri muhalefet kazanmadı, iktidar da kaybetmedi, yaşanan şey basit bir yol kazası. Bunun dışında, CHP'nin kendi içinde de "yumuşama" olarak tanımlanan yeni durumdan rahatsız olanlar var.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Özgür Özel'in gereken muhalefet pozisyonuna giremediğini veya gereken muhalefet performansını gösteremediğini düşünüyorlar. Kim ne derse desin, seçmenden gelen sinyalin gücünü, iktidarın tavrına bakarak da ölçebiliriz. "Yumuşama dönemine girdik" diyen Erdoğan, çok farklı bir üslup ve içerikle meseleye yaklaşıyor. Üç gün önce, Danıştay'ın kuruluşunun 156. yılında yaptığı konuşmada, yargının bağımsızlığı konusunda, dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu:

"İktidarı ve muhalefetiyle, basını ve sivil toplumuyla hep birlikte yargımızın her türlü taassuptan, menfaat eksenli gruplaşmadan ve ideolojik kamplaşmadan uzak durmasını temin etmemiz gerekiyor. Milletin maslahatı ve ülkenin selameti yerine belli bir zümrenin menfaatini gözeten dar kadrocu anlayışların adalet teşkilatımız dahil, devletimizin kurumları içinde tekrar yuvalanmasına izin veremeyiz, vermeyeceğiz. Bu konuda hepimizin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi şarttır.

Adalet terazisini ellerinde tutan hukukçularımızın da medya, sosyal medya, günlük hayattaki duruşlarıyla bu sürece olumlu katkı sunması önemlidir." Muhalefetin temkinli davranması, "önce atılacak adımları görelim" demesi, anlamlı. Gezi davası, Can Atalay kararı, Selahattin Demirtaş'ın durumu, Anayasa Mahkemesi kararlarına yönelik tutumlar değişecek mi Özgür Özel'in "Önce Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını uygulayın, sonra yeni bir Anayasa'yı konuşabiliriz" demesi de bir anlam taşıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı