20 milyar dolarlık uçuran imza! Her uçakta Türkiye'de üretilen bir parça

Milli bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları (THY), Airbus ve Rolls Royce ile uçak ve motor parçalarının Türkiye'de üretilmesi konusunda tarihi bir işbirliğine imza attı. THY'nin küresel havacılık sahnesindeki konumunu güçlendiren bu işbirliğinin, Türk havacılık ekosistemine de yaklaşık 20 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor.

Türk Hava Yolları (THY), geçtiğimiz günlerde uçak üreticisi Fransız Airbus ile kesin ve opsiyonlu olmak üzere 355 uçağın alımı konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Bu yeni nesil uçakların bazılarında enerji verimliliği sunan Rolls Royce motorları kullanılacak. Yedeklerle birlikte Rolls-Royce'tan alınacak toplam motor sayısı 550'yi bulacak. Bu tarihi siparişler kapsamında dün THY'nin İstanbul'daki genel merkezinde düzenlenen törende, önemli bir işbirliğine de imza atıldı. Türk havacılık ve savunma endüstrisine 20 milyar dolarlık katkı sağlaması beklenen işbirliği kapsamında alınacak motor ve uçak parçalarının bir kısmının Türkiye'de üretileceği açıklandı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

15 YILLIK DÖNEMİ KAPSIYOR

Törende konuşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, projenin 15 yıllık bir dönemi kapsadığını belirterek, bu stratejik hamlenin THY'nin küresel havacılık sahnesindeki konumunu güçlendireceğini ve aynı zamanda Türkiye'nin havacılık ve savunma endüstrisindeki gelişimine de önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Airbus'ın halihazırda Türkiye'deki 45'ten fazla tedarikçiden ürün ve hizmet aldığını aktaran Bolat, "Bu kapsamda oluşan yıllık iş hacmi 500 milyon dolardan fazladır. 2009'dan bu yana devam eden program kapsamında da Türk havacılık ekosistemine 4 milyar doları aşan katkı sağladık. Yeni işbirliği firmaların teknik kabiliyetini artıracak" diye konuştu.

235 TANE DAHA SATIN ALACAK

THY'nin 2003'te 65 olan uçak sayısının 2023 sonunda 440'a çıktığını söyleyen Bolat, 2033 yılında ise 800 uçağı aşmayı planladıklarını ifade etti. 10 yıllık stratejik planlarına dikkat çeken Ahmet Bolat, şunları söyledi: "300 civarında olan dar gövde uçak sayımızı 550'ye, 120 olan geniş gövde uçak sayımızı da 230 civarına çıkarmayı, 24 olan kargo uçak sayımızı da 44'e çıkarmayı öngördük. Buna bağlı olarak da 600 uçak alımı için üreticilerle görüşmelere başladık. Airbus ile kesin ve opsiyonlu olmak üzere 355 uçağın anlaşmasını tamamladık. Geriye 235 uçak kaldı. Bu konuda hem Airbus hem de Boeing'le müzakere halindeyiz. Boeing'deki üretim sıkıntıları ve kalite problemi sürüyor. Karar verirken acele etmeyeceğiz."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

10 YILDA 144 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, THY'nin Türkiye ekonomisine 56 milyar dolar katkı sağladığını belirterek, "2024 yılı sonunda ise bu katkının 63 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki yaklaşık 10 yıllık plan kapsamında da katkının 144 milyar dolar olmasını hedefliyoruz" dedi. Uraloğlu ayrıca, "THY, 91 yıllık bilgi birikimi, modern altyapısı ve 440 uçaklık zengin filosuyla bugün neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış bulunuyor" diye konuştu.

'AL-SAT' DEĞİL, 'KAZAN-KAZAN' İLİŞKİSİ

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Stratejik Türkiye İlerleme Programı'nın tanıtım toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise THY'nin, Airbus ve Rolls-Royce şirketleri ile yeni uçak ve motor alımları kapsamında yapacağı çok önemli bir yerlileştirme ve endüstrileştirme amaçlı üretim anlaşmasına şahitlik etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bolat, "Bu bir 'al-sat' ya da 'sat-al' ilişkisi değildi. Bu, bir birlikte büyüme, birlikte gelişme, 'kazan-kazan' ilişkisi olacaktır" diye konuştu.