Ekonomiye 'Genç' doping!

Genç iş insanları Türkiye'nin geleceğini inşa etmek için atağa kalktı. Bu anlamda 1000'den fazla üyesiyle, 7 kıtada faaliyetlerine hız veren Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) dikkat çekiyor. Üye yaş ortalaması 35 olan derneğin üyeleri, dünyanın en önde gelen genç iş insanlarıyla yakın işbirliği yaparak hem ülkemizin ekonomi elçisi oluyor hem de yeni yatırımlara kapı açıyor. Genç iş insanlarının potansiyelini ve faaliyetlerini TÜGİAD Başkanı Gürkan Yıldırım anlattı...

İş dünyasının temsilcileri yurtdışında Türkiye'nin elçileri gibi faaliyet gösteriyor. Özellikle genç iş insanlarının temsilcileri gelecekte şekillenecek ilişkiler için kilit role sahip. Bu noktada temelleri merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın telkinleriyle 1986 atılan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği'nin (TÜGİAD) son dönemdeki faaliyetleri dikkat çekiyor. Dernek, dünya çapında kendi üyeleri gibi bulunduğu ülkenin en seçkin ve önde gelen genç iş insanlarıyla önemli temaslara bulunarak ekonomik işbirliğinin daha çok artmasını ve Türkiye'nin uluslararası arenada elinin güçlenmesini sağlıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

KITALARI AŞAN TİCARİ HAMLE

Geçtiğimiz günlerde TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım'la bir araya geldik ve faaliyetleri hakkına bilgi aldık. Türkiye genelinde 420'si asil ve diğerleri onursal üye olmak üzere 1000'i aşkın üyeleri olduğunu belirten Yıldırım, "Üyelerimiz 60'tan fazla sektörde (inşaat, otomotiv, gıda...) ülke ekonomisine 600 binin üzerinde istihdam sağlıyor. Üyelerimiz dünya çapında 100'den fazla ülkeye ihracat yaparak, yıllık 35 milyar dolar ihracat ile toplamda 70 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacmine ulaşma başarısını gösterdi. Avrupa'dan ABD'ye, Türki Cumhuriyetlerden Uzak Doğu ve Ortadoğu'ya kadar ihracat yapıyoruz" dedi.

G20 VE AVRUPA'DA TEMSİLİYET

Derneğin uluslararası alandaki faaliyetlerine dikkat çeken Yıldırım, şu bilgileri paylaştı: "G20 ülkelerinin gençlik örgütlerinin yer aldığı 'G20 Genç Girişimciler İttifakı'nda (G20 YEA) ülkemizi temsil eden tek sivil toplum kuruluşu olan TÜGİAD, aynı zamanda Avrupa'nın en güçlü iki konfederasyonundan birisinde başkan, diğerinde ise başkan yardımcısı olarak yer alıyor. Bunlardan Brüksel'de 1998 yılında kurulan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES For Europe), Avrupa'nın en büyük ve en dinamik genç girişimciler birliğidir. Genç girişimcilerin AB içerisindeki en gür sesi ve destekçisidir."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

AB ÜYELIK SÜRECINE DE KATKI

Bünyesinde 21 ülkeden, 500 binin üzerinde genç girişimci bulunan YES For Europe'a 2019 yılında başkan seçildiğini hatırlatan Gürkan Yıldırım, "Pandemi dönemi olmasına rağmen çok güzel çalışmalara imza attık. 2024 yılında Porto'da yapılan genel kurulda; tüm üye ülkelerin desteği ile tek liste olarak yeniden seçime girdik ve TÜGİAD adına tekrar başkanlığı kazandım. Başkan yardımcılıklarına ise Portekiz, İspanya, İtalya ve Almanya seçildi. Bu başkanlıkla, ülkemizin yıllardır sürdürmüş olduğu AB tam üyelik sürecinde genç iş dünyası adına çok önemli katkı sunacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

TL VARLIKLARA YABANCI İLGİSİ ARTIYOR

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Türkiye'de son dönemde uygulanan ekonomik programın yurtdışındaki olumlu yansımalarını gördüklerini ifade eden Yıldırım, şunları dile getirdi: "Türkiye'ye ve Türk lirası varlıklara ilişkin yabancı ilgili yoğunlaşıyor. Bunu yurtdışı iş ziyaretlerimizden ve yabancı partnerlerimizden gözlemleyebiliyoruz. Son haftalardaki yoğun döviz girişi de bunun bir göstergesi. Döviz kuru tarafında daha sakin bir döneme girdiğimizi değerlendiriyoruz."

TÜRKİYE'NİN ELÇİLERİ GİBİLER

TÜGİAD'ın 'G20 YEA', 'YES for Europe' ve AB Genç Girişimciler Organizasyonu'nu (JEUNE) gibi kuruluşlardaki gücünü imkan buldukça hükümet yetkileri ile paylaştıklarını aktaran Gürkan Yıldırım, "Bizleri destekleyin ülkemiz yararına daha fazla katkı sağlayalım. Örneğin ben birçok firmamızın Romanya'da iş yapmasına, ortaklıklar kurmasına destek oluyorum. Devletimiz, fiilen yurt dışında iş yapan benim gibi 60 tane iş insanı bulsun. Para filan vermesin, sadece orada hayatını kolaylaştırsın. Milyarlarca dolarlık yeni iş imkanları oluşur" değerlendirmelerinde bulundu.