Otomatik fatura talimatında faiz hesabı

Kredi kartı faizleri son dönemde hızla yükselince bu anlamda ekstreye yansıtılan faiz tutarları dikkat çekmeye başladı. Özellikle elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet faturalarını karta tanımlı şekilde otomatik ödeme talimatıyla gerçekleştirenler bu duruma tepkili. Fatura başına ne kadar faiz alınıyor Faiz dışında kesinti var mı Bu masraflardan kurtulmak için ne yapmalı İşte yanıtları...

MERKEZ'İN HAMLELERİ ETKİLİ

Bankacılık ücret ve komisyonları yıllardır tüketicinin şikayet ettiği konuların başında yer alıyor. Kart aidatları bu anlamda başı çekse de son günlerde otomatik ödeme tutarlarına ve ödeme süresine göre değişen faizler de can sıkıyor. Daha önce çok gündeme gelmeyen, gelse de kesintinin azlığı nedeniyle dikkate alınmayan bu masraflar özellikle Merkez Bankası'nın son 8-9 aydaki faiz artırımlarına paralel artan kart faizleriyle ciddi anlamda hissedilmeye başladı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

İKİ FARKLI YÖNTEM SÖZ KONUSU

Fatura ödeme talimatı, tüketicinin faturasını zamanında ödemesini sağlayan çok kıymetli bir hizmet. Ayrıca şubelere veya hizmet alınan kurumlara gitme derdinden kurtarıyor. Ödeme süresi kaçan faturalar nedeniyle oluşabilecek mağduriyetleri de (elektrik, doğalgaz kesintisi gibi) önlüyor. Bankalar aracılığıyla iki farklı yöntemle otomatik ödeme talimatı verilebiliyor. İlki 'vadesiz hesaba tanımlı' talimat, ikincisi ise 'kredi kartına tanımlı' talimat.

MALİYETLERDEN KURTULMAK İÇİN NE YAPMALI

Faiz ve vergi masraflarıyla karşılaşmamak için ödeme yöntemini kredi kartından vadesiz hesaba çevirebilirsiniz.
Talimat verdiğiniz vadesiz hesabınızda fatura ödeme tarihlerinde yeterli miktarda nakit bulundurmanızda fayda var. Avans hesabınızdan çekim yapılırsa faiz ödersiniz.
Otomatik ödemeleri iptal ettirmek bir seçenek. Ancak burada fatura günlerini kendinizin iyi takip etmesi gerekiyor.
Kredi kartının hesap kesim tarihini fatura ödeme tarihlerine yakın bir tarih belirleyerek daha az masraf ödemeniz mümkün.
SGK prim ödemelerini kredi kartı üzerinden yapanların da olası kesintilere karşı dikkatli olması gerekiyor. Ödenen prim tutarına göre yüzde 3'leri bulan kesintiler söz konusu.
Otomatik ödenen site aidatı, resmi ve özel diğer kurumlara, üçüncü kişilere yapılan düzenli ödemelerden ödeme tutarına göre masrafların olabileceğini unutmayın.
HGS bakiyeniz de kredi kartına tanımlıysa bu kapsamda yapılacak ödemelerden de faiz kesilecektir. Dikkat!
Bankalar sadece otomatik ödeme durumunda değil, kartla anlık fatura ödemelerinden de para alıyor. Ayrıca bu alınan ücretin KKDF ve BSMV'si tahsil ediliyor. Unutmayın; zaman, her kuruşun hesabını yapma zamanı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

HANGİ ORANLAR UYGULANIYOR

YÜZDE 5'E KADAR ÇIKTI

Son dönemdeki rahatsızlık, kredi kartına tanımlı otomatik ödemelerden kaynaklanıyor. Bankalar karta tanımlı otomatik ödemelerden faiz alınacağını aslında sözleşmede belirtiyor. Bu ücretin alınmasının önünde yasal bir engel bulunmuyor. Otomatik fatura ödeme talimatları için fatura tutarı üzerinden ödemenin gerçekleştiği tarihten itibaren kesilecek ekstrenin son ödeme gününe kadar aylık nakit avans çekim faizi (akdi faiz) uygulanıyor. O da 16 Mart itibarıyla aylık yüzde 4.42'den yüzde 5'e çıkmıştı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

VERGİ VE FON DA EKLENİYOR

Kredi kartıyla otomatik ödeme talimatına yüzde 5'lik faizin yanında faiz tutarının yüzde 15'i oranında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF), yüzde 15'i oranında da Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) bedeli yansıtılıyor. Ekstrelerde faiz tutarı, bu tutar üzerinden alınan KKDF ve BSMV tutarları da ayrıca belirtiliyor. Yani otomatik ödemenin gerçekleştiği tarihten itibaren kart borcunun ödendiği döneme göre önce faiz, sonra faiz üzerinden vergi ve fon hesaplanıyor. Böylece aylık maliyet yüzde 6.5'e ulaşıyor.