Müthiş bir dernek ve 5. Sanayi Devrimi (2)

Makina Sanayi Dijital Dönüşüm Derneği tarafından düzenlenen "Milli Makina Sanayimizin Dünyadaki Mevcut Durumu, Geleceği ve Dijitalleşme" konulu panelde konuşulanların satır başlarını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz:

- Takım tezgâhları olmadan sanayi olmaz.

- Robotlarla insansız üretim hayali 50 yıldır kuruluyor ama olmaz, olmuyor da!

- Türkiye'deki eğitim anaokulundan üniversiteye tümüyle çökmüş durumda.

- Eğitim, Almanya'da da artık yeterince ciddiye alınmıyor.

- İTÜ'de, ODTÜ'de bir zamanlar dünya standartlarında eğitim veriliyordu, bizler de oralarda yetiştik ama aynı eğitim şimdi söz konusu değil.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Konsept dizayncısı, statik ve dinamik, analizi yapan mühendisler Türkiye'de var. Metroloji, CNS ise yok gibi. Proje, satış, uygulama mühendisleri var. Uzman mühendis açığı çok fazla.

- 5 eksenli CNS kontrol ünitesi, silah, uçak, araba dahil her türlü makina üretiminde kullanılıyor ve Türkiye MİLTEKSAN ile bu teknolojiyi üreten 8. ülke olacak!

- Üniversiteler bu işin içinde olmadan olmaz. Bu yüzden üniversitelerimizin bir şekilde ayağa kalkmaları gerekiyor.

- Bugünün dünyasında bir şeyi yapıyor olmak sizi bir yere getirmez. Bir şekilde yaparsınız. Önemli olan rekabetçi olması. Ne yaptığımız, ne yapacağımız çok önemli.

- Yüksek teknolojide dünya gelirinden aldığımız pay giderek azalıyor.

- Genç beyinleri cezbedemeyen bir ülkeyseniz ilerleyemezsiniz.

- Bizim gibi orta gelir düzeyindeyken yüksek gelir düzeyine çıkan iki ülke var. Güney Kore ve Tayvan. Alt gelir düzeyinden orta gelir düzeyine yükselen ülke sayısı ise 30. Yani artık daha çok rakibimiz var ve işimiz daha zor!

- 21. yüzyılı iyi kavramanın yolu bilimden, organizasyondan, iş birliğinden ve kültürel değişimden geçiyor.

- AB'ye giremeyen yabancı ürünler yeterince denetlenmediği için Türkiye'ye rahatlıkla giriyor. Bu sadece sağlığımızı değil, sanayimizi de etkiliyor.

- Çinlilerin "Her yol ilk adımla başlar" diye bir atasözü var. Onlar önce alt yapıyı oluşturdu sonra rekabete girdi. 18 yıl önce 120 milyon Çin vatandaşı orta gelir düzeyindeydi, bugün bu sayı 500 milyonu aştı!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Amaç halkımızın mutluluğu ise hepimize düşen görev bunu yerine getirmektir.

- Bir firmamız jet motoru için 12 yılda 60 milyon dolar harcadı, bunu en erken 10 yılda çıkartırız diyor. Ama iki yılda, iki gökdelen diken daha çok kazanıyor. Bu rant ekonomisi varken kimse sanayiye yönelmiyor. Bu eko sistemi değiştirmemiz gerekir.

- Hızlı köşe dönme mantığı eğitimi de derinden etkiledi.

- Ortaöğretim yeniden ele alınmalı. Eğitimde fırsat eşitliği zenginler lehine bozuldu, üniversitelere hoca seçme, kadro kazanma, doçentlik ve profesörlüğe yükselme kriterleri yeniden düzenlenmeli, üniversite yönetimlerinin belirlenmesinde dünya standartları esas alınmalı, akademik özgürlüğün tanımı yeniden yapılmalıdır.