MakineTürk'ün yalan söyleyebileni

"Dağların ardında bir feryat yükselir Kavruk ellerle dokunur geceye Zaman, yaralı bir kuş misali Kanat çırpar anılarda, sessizce Karanlık yollar, dikenli yürekler Bir umut bekler, umarsızca Yitip giden sevdalar, hüsran dolu düşler Dilimize dolanır ağıtlarla Gözlerimde bir damla yaş Toprağa düşen yağmur gibi Neden, diye sorar içimdeki ses Neden bu acı, bu sızı, bu hüzün Seherde açan çiçekler gibi Her baharda yeniden doğarız Ama bir yara var ki içimizde Kapanmaz, kabuk tutmaz Ey dost, ey yâr Dağlar aşılır, yollar biter Ama bu sevda, bu hasret Bir ömür boyu sürer..."

Yapay zekâ ChatGPT'ye yazdırdım bu hisli şiiri. Beğenip beğenmediğimi şöyle sordu:

"Umarım bu şiir, Ahmet Arif'in Uy Havar şiirine benzer bir duyguyu ve atmosferi yansıtabilmiştir."

Çünkü Uy Havar'a benzer bir şiir sipariş etmiştim.

Sonra Uy Havar'dan şu bölümü verip aynı tarzda dizeler istedim:

"Düşün, uzay çağında bir ayağımız Ham çarık, kil çorapta olsa da biri Düşün, olasılık, atom fiziği Ve bizi biz eden amansız sevda Atıp bir kıyıya iki zamanı Yarının çocukları, gülleri için Koymuş postasını Görmüş restini He canım Sen getir üstünü..."

Aşağıdaki de yapay şairimizden:

"Düşün, teknolojinin zirvesindeyiz Biri yırtık pabuçta olsa da ayaklarımızın Düşün, olasılık teorisi, kuantum mekaniği Ve bizi biz yapan o amansız aşk Zamanı kenara bırakıp Geleceğin çocukları, çiçekleri için Atmış zarını Görmüş bahsini Ah sevgilim Sen tamamla eksik kalanını..."

"Ama hesap dağlarladır Umut dağlarla Oy sevmişem ben seni" coşkusu, lirizmi, folklorik deyişi yok belki yapay zekâda. Fakat olmamış mı Hiç yaklaşamamış mı Ahmet Arif dizelerindeki duyguya

Hislenmek nedir, bilen bu yapay zekânın bir de yazdığı şiiri seslendirdiğini hayâl edin; dinlemek isterdiniz herhalde.

Yeni sürümü GPT 4o, işte bunu da yapabiliyor. Ahmet Arif'in seslendirme tarzını, yorumlayışını da taklit yeteneğine sahip.

YAPAY ZEKÂNIN HİSLENİŞLERİNE İNANAMAYACAKSINIZ

Bir şairlerin değil, şarkıcıların da pabucunu dama atacak bir icatla karşı karşıyayız.

Barış Özcan, YouTube'da harika tanıtmış. Daha izlemediyseniz öneririm. "Yeni GPT 4o yapay zekâ modelinin sesine inanamayacaksınız" başlıklı bir video.

Kamera gözünden gördüklerini anlık yorumluyor, üstüne doğaçlama şarkı uydurup okuyor, başka bir yapay zekâyla düete giriyor, gırgır geçip ironiye vuruyor, muzip ve esprili cevaplar yetiştiriyor, on parmağında on marifet maşallah. Halk ozanlarından bildiğimiz canlı âşık atışmalarındaki gibi. Bir saz çalmadığı kalmış.

Mizah, şiir, müzik, hayâl, yalan gibi insana özgü iyi, kötü pek çok hasleti var ve her insanda göremeyeceğimiz kadar da başarılı bu dallarda.

Tam bir mukallit. Tarihte satranç oynayan şu MakineTürk adlı düzmece otomatı hatırlatıyor. İçinde insan yok yalnız bu kez, yine de yalanı var.

MakineTürk'ün içine, onu oynatan bir insan gizlenmişti. Henüz doğmamış sayborgların, makine-insanların atası sayılır.