Erdoğan'dan mesleğe yeni başlayan yargıçlara hak, hukuk, adalet tavsiyesi..

Mesleğe kabul edilen hâkim ve savcıların kura töreni bu sene de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın himayesinde dün Beştepe'de yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesleğe yeni başlayan hakim ve savcılarımızı adalet teşkilatının son durumu hakkında bilgilendirdi. Personel sayısı ne kadar, AK Parti iktidara geldiğinde adalet teşkilatında kaç personel vardı, bugün bu sayı kaçı buldu Adalet kurumlarının binaları AK Parti iktidara geldiğinde ne durumdaydı, şimdi nasıl modern mekanlara kavuşuldu Adalet kurumlarının modern ve fonksiyonel mekanlara sahip olması konusunda iktidar olarak gösterdikleri hassasiyetleri anlattı. Hakim ve savcılar için konforlu çalışma alanları inşa edildiğini

Ve bütün bunların yanında iktidar olarak "yargının bağımsız ve tarafsız hareket edebilmesinin yasal ve anayasal altyapısını" oluşturduklarını ve "yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının" adalet için nasıl bir öneme sahip olduğunu anlattı Ve medeniyetimizin temel direğinin adalet olduğunun altını kalın kalın çizdi. Adalet olmadığında devletlerin nasıl da çöktüğünü bir kez daha söyledi

Devletin başı olarak, yeni mesleğe başlayan hakim ve savcılarımıza adaleti yerine getirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Hazreti Mevlana'nın adaleti tarif ettiği "adalet her şeyi yerli yerine koymaktır" sözüne referans vererek yeni yargıçlarımızdan adaleti, hakkı, hukuku yerine getirmelerini istedi.

Bakıldığında ortaya çıkan tablo ne güzel değil mi

Devletin başı mesleğe yeni başlayan yargıçlardan durum ne olursa olsun adaleti yerine getirmelerini istiyor!..

Ama bunu da kendi makamında istiyor Adaletin mutlak surette yerine getirilmesini isteyen bir lider yargıçların basit bir kura törenini bile yürütme erkinin makamında gerçekleştirir mi

Adı üstünde mesleğe kabul töreni.

Daha basitleştirerek, hatta, olayın tam olarak ne olduğunu yazalım

Meslek öncesi eğitimlerini başarıyla tamamlayan, HSK İkinci Dairesi tarafından mesleğe uygun olduğuna karar verilen hakim ve savcı adaylarının nerede görev yapacaklarını öğrendikleri; yıllarca Adalet Bakanlığı'nın bir konferans salonunda yapılan, ilgililerinin ve yakınlarının katıldığı, geçmişte mevcut Adalet Bakanının dahi çoğu kez katılmadığı, ilgilenmediği bir törenden bahsediyoruz.

Ama son birkaç yıldır tuhaf bir şekilde, bu tören, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesine uygun olarak, Adalet Bakanlığı binasında veya Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun kendi binasında veya herhangi bir yargı kurumunun binasında yapılması gerekirken, en yapılmaması gereken yerde, Beştepe'de yapılıyor.

Ve bismillah, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nden ilk cübbelerini teslim alan hakim ve savcılarımız daha adliyenin yüzünü görmeden, siyasi iktidarın yüzünü görüyorlar, partili cumhurbaşkanından dinledikleri tavsiyeleriyle mesleğe adımlarını atıyorlar.

İktidar yetkilileri istedikleri kadar "yargı hiç bu kadar bağımsız olmadı" açıklamaları yapsınlar, böyle bir yargı sisteminin bağımsız ve tarafsız olması mümkün mü

Siyasetçilerin ne söylediklerine değil, yargının bağımsız ve tarafsız olmasını belirleyen şartlara ve ilklere bakmak gerekiyor. O şartlar yargıda varsa, yargı bağımsız, tarafsız ve adildir.

Yargının bağımsızlığını belirleyen ilkler yoksa "yargımız bağımsız ve tarafsızdır" sözleri hamasetten, siyasi popülizmden öteye geçemez.

O ilkelerin hepsi "Türk Yargı Etiği" bildirgesinde yazıyor.

O kurallardan biri de yargıçların hukuka göre karar vermeleri yetmez diyor, hakimlerin hukuka göre karar verdiğini, bağımsız, tarafsız olduğunu, adaletle hükmettiğini kamuoyuna da göstermesi gerekir diyor.

Kamuoyunun yargının bağımsız ve tarafsız olduğuna inanması gerekiyor.

Dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından açıklanan, Adalet Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan "Türk Yargı Etiği" bildirgesinde yazıyor, bakın, diyor ki:

"Yargıya güvenin sağlanması ve sürdürebilmesi için bağımsız olmak kadar, bağımsız görünmek de önemlidir, yargıçlar tarafsız hareket etmekle yetinmez, objektif bir bakış açısıyla tarafsızlıklarına ilişkin her türlü kuşkuyu bertaraf edecek bir duruş sergilerler."

Aynı ilkeyi kuvvetli ifadelerle vurgulayan AYM ve AİHM kararları da mevcut. Yine soralım, mesleğe kabul edilen hakim ve savcıların kura töreninin yürütme erkinin mekanı olan Beştepe'de yapıldığı bir ortamda yargının hangi bağımsızlığından ve hangi tarafsızlığından söz edilebilir

Erdoğan Beştepe'de düzenlenen "adli yıl açılış", "adli yıl kapanış", "mesleğe başlama" gibi törenlerde yargıçlara sürekli adaleti yerine getirmelerini tavsiye ediyor. Yargıçlara kimseden emir almamalarını, etkilenmemelerini söylüyor, adaletin olmadığı devletlerin nasıl da çöktüğünü anlatıyor, adaletin öneminin altını çiziyor