Yeni dönemin üç lideri ve iki güçlü siyasetçi

Yeni dönemde yeni bir siyaset inşa ediliyor. Bunun üç mimarı var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve MHP Lideri Devlet Bahçeli.

Bir de tüm siyasi denklemde dikkate alınması gereken iki siyasetçi var.

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş.

ÜÇ LİDER

Kılıçdaroğlu gerilim siyasetinin lideriydi. Özgür Özel ise yumuşama ve kendi tabiriyle normalleşme ile ön plana çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Özgür Özel'e randevu vererek, CHP Genel Merkezi'ni ziyaret edeceğini açıklayarak yumuşama siyasetinin lideri oldu.

Bu süreçte en kritik sorulardan biri MHP Lideri'nin duruşuydu. Bahçeli, yumuşama siyasetinin yanında yer alarak soru işaretlerinin dağılmasına neden oldu.

YUMUŞAMA SİYASETİNİN GEREĞİ

"Bal bal" denilerek ağız tatlanmadığı gibi, "yumuşama siyaseti" denilerek yumuşama sağlanamıyor. Yumuşama siyasetinin zemininin oluşturulması gerekiyor. Bunun içinde bazı adımlar atılmalı. Çünkü yumuşama siyasetinin önündeki en önemli engellerden biri güven sorunu. Bu güvenin tesis edebilmesi için de beklentileri karşılayacak olan bazı adımların atılması gerekiyor. Çünkü Özgür Özel'e, CHP içinden "Erdoğan seni kandırır" diye itirazlar geliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ÖZGÜR ÖZEL'İN ELİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Ekrem İmamoğlu, Erdoğan-Özgür Özel ilişkisini kendisine karşı bir ittifak olarak görüyor. O nedenle Özgür Özel'in elinin güçlendirilmesi gerekiyor. Özgür Özel olmadan yeni siyaseti yürütmek mümkün değil. O nedenle kendi tabanına, 'Ben Erdoğan'la görüştüm ama olumlu sonuçlar aldım' diyebilmeli.

AFFEDİLMELİ

Bunun başında Çetin Doğan gibi yaşları hayli ilerlemiş olan 28 Şubat mahkûmu emekli generallerin affedilmesi konusu geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan o kapıyı hiç kapatmamıştı. Hatta bir yurtdışı gezisinden dönüşte, bu konuyu sorduğumuzda "Affedilmek için başvuruda bulunmadılar" demişti. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hükümlülerin talebi olmadan da resen affedilebileceklerine ilişkin bir genelge yayınlamıştı.

DARBELER YARGILANDI

28 Şubat'a karşı çıktım. 28 Şubat mağdurlarının yanında yer aldım. 28 Şubat generallerini eleştirdiğim için hakkımda davalar açıldı. Darbe karşıtı bir gazeteci olarak yaşarken; 12 Eylül ve 28 Şubat'ın yargılandığını gördüm.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YUMUŞAMANIN İLK ADIMI

Ama demokrasi bir rövanş alma rejimi değildir. Hepsinin çeşitli hastalıkları olan, 80 yaşındaki emekli generallerin cezaevinde ölmesi Türkiye'yi rahatlatmaz. Tam aksine kutuplaşmayı artırır. Ama affedilmeleri Türkiye'yi rahatlatır.

28 Şubat mahkûmlarıyla ilgili Adli Tıp raporları tamamlandı. Dosyaları 2023 yılı mayıs ayından itibaren Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde hazır bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atacağı bir imza ile Türkiye'de yumuşama siyasetinin ilk adımı atılmış olacak.

KAVALA DOSYASI NE OLACAK

Bir de Kavala dosyası var. Gezi mahkûmlarından söz ediyorum. Artık Türkiye ile Avrupa Konseyi arasındaki ilişkileri zehirleyecek bir noktaya ulaştı. Uygulanmayan AİHM kararları ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nde Türkiye'ye yaptırım hazırlığı... Temmuz ayında yine savunma vereceğiz. Bu tablo Türkiye'nin dışarıdaki görünümünü bozuyor. Yeniden yargılama sürecini başlatarak, savunma veren değil şaşırtan bir Türkiye olabiliriz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Avrupa Konseyi'nde yaptırım tehditi altında olan değil, alkışlanan bir Türkiye olabiliriz.

Türkiye, Avrupa Konseyi'nin yaptırımlarına maruz kalsa kimin yararına olacak

Özgür Özel'in, Devlet Bahçeli ile görüşmesinde dediği gibi "Avrupa istemeden biz bu işi çözmeliyiz."

Mesele Osman Kavala meselesi değil, Türkiye meselesi.

CHP'Yİ ZİYARET

Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP Genel Merkezi'ni ziyareti...

Erdoğan bu ziyarete eli boş mu gidecek, yoksa 28 Şubat mahkûmu emekli generaller ve Osman Kavala konusunda bir adım atıldıktan sonra mı gidecek

İKİ PORTRE

Türk siyasetinde üç lider dışında güçlü iki siyasetçi var. Biri Ekrem İmamoğlu diğeri Mansur Yavaş. Her ikisi de belediye başkanlığı sınırlarını çoktan aştılar, potansiyel lider adayları oldular. Bu, parti genel başkanlığı için de geçerli, cumhurbaşkanı adaylığı için de....

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Üç liderin oluşturduğu siyasi iklim, onların siyasi geleceğini de doğrudan belirleyecek.

Eğer Erdoğan, Özgür Özel ve Bahçeli'nin kurduğu siyasi denklem kazanırsa onlar kaybedecek.