30 yıllık gastronomi serüveni

Bu sene 30'uncu yılını kutlayan Sunset'i 27 yaşında kuran Barış Tansever ile Türkiye'nin geçirdiği gastronomik değişimi ve sektörü konuştuk. İşte 1994'ten bu yana İstanbul'un gastronomi hafızasını taşıyan restoranın kurucusu ile sohbetimizden anekdotlar...

Süleyman Demirel ve suşi

Bugün 57 yaşında olan Barış Tansever,27 yaşında kurduğu Sunsetile sadece bir restoran markası hayata geçirmemiş, aynı zamanda 90'ların gastronomi hayatına yön veren, şehrin gece hayatının kara kutusu haline gelmiş bir marka inşa etmiş. Bu kapsamda da birçok ilki sektöre sunmuş.

Bir Türk restoranı bünyesinde ilk suşi servisini başlatma hayali kuran Tansever, Tayland'dan suşi şefi getirebilmenin o yıllardaki ağır prosedürlerini çözebilmek için 1998'de dönemin CumhurbaşkanıSüleyman Demirel'e ulaşarak bu hayali gerçeğe dönüştürmüş.

Kadın müşterilere ilk kez fiyatlı menü sunarak, kadınların finansal gücünü, yeterliliğini tanımış ve sektöre eşitlikçi bir yaklaşım getirmiş.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Restorancılıktaki kav kültürünün gelişmesi adına kendi Türk şarabını üretmiş. Türkiye'deki ilk Fransız sommelier'i çalıştırmış.

Bono'dan Sean Penn'e, Richard Branson'dan Catherine Zeta-Jones'a kadar birçok ünlüyü ağırlayan mekân ABD Başkanı Joe Biden'ı da misafir etmiş.

Hatta Biden bir sonraki sene torununu göndermiş.

Tansever'e göre ünlülerin Türk mutfağından hayran olduğu lezzet ise patlıcanlı yemeklerolmuş.

Türk ve dünya mutfağını temsilin yanında sanat misyonunu DNA'sında tutan Sunset, ressam Burhan Doğançayimzalı tabakların yıllardır sunulduğu, mekânla özdeşleşmiş DJ'leriyle İstanbul'a yeni bir müzik kültürü aşılayan bir ekol ve okul haline gelmiş.

Hepimiz suçluyuz

Türkiye gastronomi hayatının 30 yıldaki değişimine dair sohbet ettiğimiz Barış Tansever, İstanbul'un özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle Michelinetiketine kavuşmasından mutlu.

Keza genç şeflerin yetişmesi, şefliğin popülerleşmesi, Türk mutfağının modernize edilerek dünyada daha çok tanınması Tansever'in Türk mutfağı adına sevindiği noktalar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Lakin 30 yıllık sürenin sonunda üzüldüğü konular da yok değil. Özellikle İstanbul'da yabancı mutfaklar sunan restoranların sayıca azlığına değinen Tansever, şöyle dedi: