DUBAİ'DE İŞLER NEDEN KARIŞTI

Geçen hafta sosyal medya Dubai'den gelen sel felaketiyle sarsıldı. Birçok uçuş ve etkinlik iptal oldu. İşte herkesin şaşırdığı felaketin satır araları...

Son 75 Yılın Rekoru

Dubai her ne kadar tarihi şehirleri seven bana pek hitap eden bir destinasyon olmasa da şehrin son 10 yıl içinde geçirdiği büyüme, çektiği yatırım ve tanıtıma harcanan bütçeler takdir edilecek düzeyde.

Keza tüm bu gelişmelerin yanında Dubai, Londra'dan hemen sonra gastronominin, müzeciliğin ve fuarcılığın dünyadaki sayılı merkezlerinden biri haline geldi diyebiliriz.

Peki böylesine çılgın bir inşaat sürecinden geçen bir şehirde nasıl sel olur

Altyapı yetersizliği asıl sorun gibi gözükse de Dubai'nin yaşadığı şey birkaç saatte aldığı yağmurun son 75 yılın en yüksek yağmuru olmasıydı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BAE meteroloji merkezinin açıklamasına göre geçen hafta tek bir günde Dubai'ye yağan yağmur Londra'ya kışın 3 ayda yağan yağmura eşitmiş.Bu açıkçası inanılmaz bir miktarda yağmur demek.

Dolayısıyla söylenen şu ki aynı yağmur dünyada nereye yağarsa yağsın sel yaratacağı ve dünyada bu kadar suyu kaldırabilecek bir kanalizasyon sistemi olmadığı yönünde.

Diğer yandan ise şehrin yine de her türlü şiddette yağmura zaten uygun tasarlanmadığı ve altyapı eksikliğinin olduğu yaygın görüşler arasında.

Emirliğin girişimiyle hayata geçen ve yapay yollarla yağmur yağdırılmasının sağlandığı yapay bulut teknolojinin ise bu süreçe bir etki etmediği açıklamalar arasında.

Gökdelende Mum

Dubaili birçok dostlumla konuştuğumda şunu öğrendim. Sel felaketinde gökdelenlere kapananlar, elektrik kaçakları yüzünden sokağa çıkmaya korkmuşlar.

Dubai'de şehrin elektrik altyapısı tamamen şehrin altında.

Bizdeki gibi yer üstünde teller yer yokmuş. Bu sebeple de yer altındaki elektrik hatlarına sızan sular büyük bir tehdit yaratmakta.

Dubai'deki kontaklarımdan öğrendiğim tüm bu sebeplerle elektrik akımına kapılan ve ölen kişilerin olduğu yönünde. Keza sel sonrası jeneratörlerin kullanılamaz hale geldiği bazı evlerdeki elektrik kesintileri, bilimkurgu filmlerini anımsatan bu yapılarda yaşayanları mum yakar hale dahi getirmiş. Kısacası doğa, paradan da mühendislikten de üstün olduğunu birkez daha insanlığa göstermiş.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Güzel Şeyler de Oluyor