Irak'la tarihi dönüm noktası

CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın gezisine katılmak üzere Ankara'dan erken bir saatte İstanbul'a uçtuk.

Cumhurbaşkanı ile buluştuktan sonra Bağdat'a hareket ettik.

Heyette 8 bakan ve çok sayıda işinsanı yer alıyordu. Bu da geziye verilen önemi gösteriyordu. Erdoğan 12 yıl aradan sonra Irak'a tam bir çıkarma yaptı.

Kabinenin yarısı Bağdat'taydı.

8 BAKANLA ÇIKARMA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Akif Çağatay Kılıç Irak gezisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik eden isimlerdi.

KORUMA ORDUSU

Bir de çok sayıda koruma dikkatimi çekti. Söz konusu olan işgali ve iç savaşı yaşamış olan Irak olunca Cumhurbaşkanının koruması en üst düzeyde tutuldu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ KEZ BAĞDAT'TAYIM

Meslek hayatımda üçüncü kez Bağdat'tayım. Öğle saatlerinde indik Bağdat havaalanına. 35 derece sıcaklık karşıladı bizi. Karşılama töreninden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid'le görüşmek üzere Bağdat Sarayı'na geçti. Erdoğan görüşmede PKK ile mücadelede Irak'ın katkısının önemine vurgu yaptı. "Irak her türlü terörden arınmalı" dedi

SADDAM'IN SARAYINDA

Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra işgalci Amerikan askerlerinin girdiği sarayı canlı yayınlarda izlemiştik. Amerikalılar işgali sevimli göstermek için Saddam'ın sarayındaki ihtişamı ön plana çıkarmışlardı. Bağdat sarayı artık Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılıyor. Irak Cumhurbaşkanı bu sarayı pek kullanmıyormuş ama hayat ne kadar ibret verici değil mi Saddam Hüseyin, Halepçe'de kimyasal gazla Kürtleri zehirledi ama bugün sarayında Kürt bir Cumhurbaşkanı oturuyor. Abdüllatif Reşit, Talabani ailesinin eniştesi.Yine ibret verici bir tablo. Saddam'ın devrilmesi için ABD ile işbirliği yaptılar. Irak, işgali, savaşın her türlüsünü yaşadı. Saddam'ı arayacak hale geldiler.

BAĞDAT'TAN İZLENİMLER

Havaalanından şehre giderken Bağdat'a ilişkin gözlemlerde bulunmaya çalıştım. "Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz" deriz ama savaş yorgunu bir şehir, Bağdat. Ama bir yandan da toparlanıp küllerinden doğmaya hazırlanıyor. Ama Bağdat bunu başarabilecek bir şehir. Tarihte nice savaşlar, nice yıkımlar, nice hükümdarlar görmüş ama ayakta kalmayı başarmış. Daha önceki gelişime göre Bağdat'ı biraz da toparlanmış buldum.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yeni binalar yükseliyor. Klasik mimari ile yapılmış binaların yanı sıra lüks sitelerin ve gökdelenlerin yapımına başlanmış.

TÜRKÇE-ARAPÇA PANKART

Erdoğan'ın geçtiği yollara Türk ve Irak bayrakları asılmıştı. Sünniler açısından önemli bir inanç merkezi olan Abdulkadir Geylani türbesinin bulunduğu caddeye ise Türkçe ve Arapça "Ziyaretinizden onur duyduk" yazılı pankartlar yerleştirilmişti.

CHECK POİNTLER

Bağdat sakindi ama Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı. Bağdat hızla savaş dönemlerini geride bırakmaya çalışıyor ama şehrin içindeki kontrol noktaları duruyor. O da trafiğin sıkışmasına neden oluyor. Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle "Check Point"lerdeki kontrolü artırmışlardı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı