Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası

Bugün gözler saat 16.00'da yapılacak olan Erdoğan- Özgür Özel görüşmesine çevrilmiş durumda.

Demirel'in deyimiyle milletimiz devletin tepesinde kavgayı sevmediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in diyalog içinde olmasına destek verdi.

GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİ

Özgür Özel, bu görüşmenin bir nezaket ziyareti olmadığını, önemli gündem maddelerini müzakere edeceklerini söyledi. Görüşmede yeni anayasa konusu ön plana çıkıyor. Özgür Özel'in bir de Gezi davasından dolayı cezaevinde olanların durumunu gündeme getirmesi bekleniyor.

Gezi davasından dolayı Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Özerden hapis cezaları Yargıtay tarafından onandığı için halen cezaevinde bulunuyorlar.

TÜRKİYE-AVRUPA KONSEYİ

Türkiye ile AİHM'nin ve yine Türkiye ile Avrupa Konseyi'nin karşı karşıya gelmesine yol açacak kadar güçlü bir figür. Türkiye, Kavala dahil AİHM kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle Avrupa Konseyi'ne savunma vermeye hazırlanıyor. Bir mahkûm ama Türkiye ile Avrupa Konseyi arasındaki ilişkilerin yumuşamasının da anahtarını elinde tutuyor gibi bir durumu var.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

CASUSLUKTAN BERAATDARBEDEN MÜEBBET

Osman Kavala önce siyasi ve askeri casusluk iddiasıyla yargılanmıştı. Ancak ondan beraat etti. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçundan ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

GEZİ DAVASINI TEMELDENETKİLEYECEK Mİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen Osman Kavala dosyasında yeni bir gelişme söz konusu. Bir hukukçu değilim ama hukukçulardan da destek alarak ciddi bir çalışma yapma imkânım oldu.Osman Kavala başta olmak üzere Gezi davasından dolayı yargılananların durumunu esastan etkileyecek olan hukuki çalışmayı aslına sadık kalarak aktarmaya çalışacağım.

YENİ İPUCU

Ancak şunu baştan ifade etmek isterim. Bu, mahkeme safahatını etkileyecek olan yeni bir bakış açısı ya da yeni bir delil olarak değerlendirilebilir. Buna mahkemeler karar verecek. Aktaracaklarıma hukukçuların bir kısmının itiraz edeceğini de biliyorum. Zaten benim görevim de bu. Haber değeri taşıyan ve Erdoğan- Özgür Özel görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen bu yeni gelişmeyi kamuoyuyla paylaşmak. Onun ötesine Türk yargısı karar verecek.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

GEZİ CEZALARI NEREDEN VERİLDİ
Gezi sanıkları TCK'nın 312. maddesinde düzenlenen "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan dolayı hapis cezasına çarptırıldılar. Bu darbe suçu. Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer sanıklar ise 18'er yıl hapis cezası aldılar.

Erdoğan-Özel görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen ve Gezi davasını esastan etkileyecek olan hukuki itirazı ise maddeler halinde aktarmak istiyorum.

ANAYASA DEĞİŞTİ

1 Gezi davasında ceza verilmesine esas teşkil eden ve ortadan kaldırılmak istendiği iddia edilen Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden kastedilen "Başbakan" ve "Bakanlar Kurulu"dur.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2 Eğer bu itiraz reddedilirse Gezi sanıkları, karşı çıktıkları anayasa değişikliği ile getirilen sistemden yararlanmış olacaklar. Hayat böyle çelişkilerle dolu.

316 Nisan 2017 tarihli referandumla "Başbakan"lık müessesesi ve "Bakanlar Kurulu" ortadan kaldırılmıştır.

BAKANLAR YOK

4 Bu suçun mağdurları olarak dosyada bulunan Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Cevdet Yılmaz, Egemen Bağış, Emrullah İşler, Erdoğan Bayraktar, Faruk Çelik, Fatma Şahin, Hayati Yazıcı, İsmet Yılmaz, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Mehmet Mehdi Eker, Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Nabi Avcı, Nihat Ergün, Ömer Çelik, Recep Tayyip Erdoğan, Sadullah Ergin, Suat Kılıç, Taner Yıldız, Veysel Eroğlu'nun yer aldığı Başbakan ve Bakanlar Kurulu anayasa değişikliği ile ortadan kaldırılmıştır. Ama mahkeme mağduru lağvedilmiş, ilga edilmiş hükümeti ortadan kaldırma suçundan dolayı mahkûmiyet vermiştir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BAKANLAR KURULUKALDIRILDI

5 Yeni sistemde yürütme gücü Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmaktadır. Yeni hükümet sisteminde yürütme gücü Bakanlar Kurulu tarafından değil, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından kullanılmaktadır. Başbakan ve Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde yaşatılmamaktadır.

ANAYASA VEYASALARDAN ÇIKARILDI

17 Nisan 2017 tarihli referandumdan sonra "Başbakan" ve "Bakanlar Kurulu" ibareleri anayasa ve yasalarımızdan tek tek çıkarılmıştır.