Yeni müfredat mı yeni sistem mi

Yeni bir müfredattan daha çok yeni bir sisteme ve yeni bir yapılanmaya ihtiyaç vardı. MEB bunu göremedi.

Yaşanan sıkıntılar ve eleştiriler de hep bu yüzden. Donanımlı ve mutlu bir gençlik yaratmak hem ülke hem de aileler için çok büyük fedakârlıklar gerektiriyor.

Devlet ve millet olarak hepimiz de bu fedakârlığı fazlasıyla yerine getiriyoruz.

Peki, o zaman nerede yanlış yapıyoruz ki böylesine bir mutsuzluk söz konusu

Sık sık 'doğru sandığımız yanlışlar' yaptığımız için dersek hiç yanıltıcı olmaz

Yaşam ve üretim odaklı bir eğitim politikası oluşturmak zorundayız.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bir o kadar önemli diğer konu insan gücü ve istihdam! Sınav ve diploma odaklı eğitimden kurtulmanın zamanı hâlâ gelmedi mi..

Bir ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük, okumuşları okuduklarına pişman etmektir.

Ne olur bu noktaya gelmeyelim!..

Eğitimciler ne diyor

Müfredata yönelik değerlendirmeleri samimiyetle kabul etmek gerekir. Hele ki yıllarını eğitime adamış ve eğitimin her kademesinde görev yapmış öğretmenlerden geliyorsa:

Biz öğretmenlerin beklentisi olan ve aslında ülke olarak mecbur olduğumuz bu değişimin öğretmen, veli, öğrenci ve diğer paydaşların da katkısıyla şeffaf ve titiz bir çalışmayla ortaya konması gerektiğine inanmaktayız.

Kimya dersi özelinde her kademede ve proje okullar dahil her türlü okulda çalışmış öğretmenler olarak, dersin tek ihtiyacının uygulama imkânı sağlanacak şekilde laboratuvar ağırlıklı tasarlanması olduğunu düşünmekteyiz.

Lise eğitiminin 8 saat olması nedeniyle, öğleden sonraki derslerde öğrenci motivasyonu giderek düşüyor.

Liselerdeki ders saati sayısı ve çeşidi ile her dersin kazanım sayılarının oldukça fazla olması, öğrencilerin yeteneklerine uygun alanlarda eğitim almaya 11. sınıfta başlamaları ve lisenin zorunlu eğitim kategorisinde olması, öğrenmeyi ve öğretmeyi güçleştiren faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öğrencilerin öğrenme zamanlarının büyük çoğunluğunu sınıf sistemi içinde oturdukları sıralarda geçirmeleri, onları pasivize etmekte ve kalabalık öğrenci sayısına sahip sınıflarda bireysel olarak öğrencilerle ilgilenme imkânı maalesef ortadan kalkmaktadır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Sistemdeki ders yükünün fazla olması öğrencilerin edindikleri bilgileri zihinsel süreçlerden geçirmesine olanak sağlayacak öğrenme ortamlarının bulunmaması, öğrenme kalitesini düşürmektedir.

Bu bağlamda yeni sistemden beklenti, atölye ve laboratuvar çalışmalarına olanak sağlayacak yeni bir eğitim modeli tasarlanması yönündedir.

Hazırlanan yeni müfredat sistemsel değişikliği beraberinde getirmemiş, derslerin içeriğinde sınıflar arası konu dağılımlarında ileri geri kaydırmalar yönünde olmuştur.