Orhan Pamuk ve İstanbul-Münih hattı

Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier'in geçen ayki Türkiye ziyaretinin ardından aklımızda kalan fotoğraflardan biri de Masumiyet Müzesi'ne yaptığı ziyaretti.

Aynı adlı romanın yazarı ve müzenin kurucusu Orhan Pamuk, bu ağır konuğunu kapıda karşılamışsa da Steinmeier'i burada hoş karşılamayanlar da vardı.

Ziyaret esnasında müzenin tam karşısındaki antikacı dükkanından yükselen 'Yaşasın Filistin' şarkısı, dünün soykırımcı Alman devletinin bugünün soykırımcı İsrail devletine verdiği silah ve moral desteğe karşı masum bir protesto gösterisiydi.

O sırada Orhan Pamuk'un aklındaki tek konu ise Almanya'daki sergileri olmalıydı.

Nihayetinde Orhan Pamuk, kendi adına sinekten yağ çıkarmasını bilen bir 'girişimci'... Önce kitabını yazar, sonra kitabından yola çıkarak bir müze kurar, sergisini açar, serginin sergisini açar, kitabının kitabını yazar, belgeselini çeker, filmini yapar vs... Takdir edilesi bir sürdürülebilirlik...

Açılalı 12 yıl olan Masumiyet Müzesi'nin ziyaretçilerinin yüzde 35'inin yalnızca romanı okuyarak müzeye geldiğini de hatırlatalım...

Steinmeier'in Masumiyet Müzesi'ni ziyaret ettiği sırada Pamuk'un müze vitrinlerinin birer benzeri, Almanya Dresden'deki Eski Ustalar Müzesi'nde sergileniyordu.

70 yaşındaki Pamuk'un yazar, fotoğrafçı, illüstratör, küratör ve müze kurucusu kimlikleriyle bir araya getirdiği çalışmaları, bu kez de Münih'teki Lenbachhaus Müzesi'nde 17 Mayıs'ta sanatseverlerle buluşacak.

'Şeylerin Tesellisi' isimli sergi daha sonra Prag-Dox (Kasım 2024), Paris Picasso Müzesi (Mayıs 2025) ve Lizbon'daki Gülbenkian Müzesi'ne (Ekim 2025) gidecek.

Steinmeier'in İstanbul'daki Masumiyet Müzesi ziyaretinin Almanya'daki Orhan Pamuk sergilerine ilgiyi arttıracağından kuşku yok.